Izvor: B92

Jesen je pravo pravo za neki siti brejk odmor, a ako volite aktivan odmor, a usput i da saznate nešto o kulturno-istorijskim spomenicima, predlažemo vam da posetite neke od sledećih dvoraca.

Šta je toliko privlačno u dvorcima u koje hrle putnici širom sveta? Neki će vas zadiviti bajkovitom atmosferom, neki arhitekturom, neverovatnim pejzažima ili pričama koje se kriju iza njih.

Časopis o putovanjima "Conde Nast Traveller" objavio je 26 najlepših dvoraca u Evropi, a među njima su se našla i četiri koja se nalaze u Sloveniji i Rumuniji.

Sedam najlepših dvoraca Nemačke

Naime, na listi su našli dvorci Nojšvanštajn (Nemačka), Pena (Portugal), Gvajta (San Marino), Versajski dvorac (Francuska), Hoenverfen (Austrija), Alkazar u Segoviji (Španija), Culzean (Škotska), Bamburgh (Engleska), Miramare (Italija), Bojnički zamak (Slovačka), Frederiksborg (Danska), Hoencolern (Nemačka), Alhambra (Španija), Šenonso (Francuska), Kastel del Monte (Italija), Kajlmor Ebi (Irska), Šambor (Francuska), Ajlien Donan (Škotska), Egeskov (Danska), Alkazar (Španija), zamak na ostrvu Trakai (Litvanija) i Konvi (Vels).

Kao što možemo da primetimo, među dvorcima dominiraju nemački, španski i francuski, a iako je svaki od njih poseban na svoj način, odlučili smo da u narednim redovima više pažnje posvetimo onima koji se nalaze u Rumuniji i Sloveniji i koje možemo da obiđemo i u toku jednog vikend putovanja,a jesen je pravo vreme za takve avanture.

Dvorac Korvin ili Hunjadi (Rumunija)

Možda nije inspirisala nijedan roman o vampirima,ali ova gotska tvrđava iz 15. veka ima dovoljno "zastrašujućih" karakteristika da se takmiči sa zamkom Bran.

Pogled na spoljašnjost neprobojnih zidova, kolosalni pokretni most i bezbroj pravougaonih i kružnih kula koje su nekada služile za stražare i smeštaj zatvorenika. Unutra obiđite ogromnu tamnicu i odaju za mučenje, kao i ostatke Medveđe jame, gde su prema legendi medvedima bacali zatvorenike.

Čuva ga kula zvana Nebojša: Jedno od sedam čuda Rumunije za koje se vezuju tri legende FOTO

Bran (Rumunija)

Rumunija ima dosta prelepih zamkova, ali nijedan nije tako poznat kao zamak Bran.

Nekadašnja rezidencija kraljice Marije od Edinburga i inspiracija za roman Brema Stokera iz 1897. godine "Drakula", ova nacionalna znamenitost se nalazi visoko na brdu, sa prekrasnim pogledom na okolne planine i šume

Srbiji fali vampir-turizam: Rumuni na dvorcu Drakule zarade 2,5 miliona evra godišnje

Bledski dvorac (Slovenija)

Postoji mnogo razloga zašto je Bledsko jezero jedno od slovenačkih najpopularnijih mesta: smaragdne vode, ostrvo sa crkvom, pogled na Julijske Alpe i naravno zamak nalik Diznijevom na brdu.

Popnite se šumskom stazom da biste izbliza videli kule Bledskog zamka sa naradžastim krovom i zidine iz 11. veka, a zatim se okrenite kako biste uživali u magičnom pogledu na jezero.

Jedino slovenačko ostrvo koje još uvek čuva uspomenu na tužnu legendu

Predjamski dvorac (Slovenija)

Urađen je u gotičkom stilu i jedan je od najdramatičnijih struktura u Sloveniji, budući da je izgrađen direktno u litici visokoj 123 metara, a skriva mrežu pećinskih prolaza.

Obilasci dvorca su dostupni tokom cele godine.

Dvorac koji "visi" sa litice visoke 123 metra turistima najzanimljiviji u avgustu FOTO

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.