Izvor: B92

Ako ste prehlađeni, biće vam hladno samo čitajući. Ako ste avanturista u potrazi za hladnim i neobičnim mestima, možda posetite ovaj, jedan od najsevernijih gradova na svetu, gde oko dve hiljade stanovnika živi u ekstremnim uslovima, nadomak polarnih medveda.

Longjerbijen se nalazi na norveškim ostrvima Svalbard u Severnom ledenom okeanu, na ostrvu Špicbergen, a zbog svog položaja i zanimljivosti spada među najpoželjnije norveške turističke destinacije.

Mesto gde su mačke zabranjene!

Iako zvuči čudno, na Svalbardu su mačke zabranjene, i to iz ekoloških razloga... Naime, da bi se zaštitila lokalna fauna, odnosno život lokalnih ptica koje žive u izolovanom ekosistemu i kojih je ionako malo, zabranjeno je držanje ovih kućnih ljubimaca.

Navodno je neko jednom uspeo da "prošvercuje" mačku, ali više od toga ne znamo, pa sami proverite detalje ako se ikada nađete u Longjeru i javite nam.

Foto: Kertu/shutterstock

Pored mačaka, zabranjeno je i umiranje

Od 1950. godine u ovom gradiću "ne sme se umreti", odnosno biti sahranjen. Reč je o zakonu koji je donet nakon što je otkriveno da se tela koja su tamo zakopana ne raspadaju. U arktičkim uslovima i ekstremnoj hladnoći tela ostaju očuvana, pa je u telima preminulih pronađen i virus španskog gripa. Telo u kome je "živeo" pomenuti virus zakopano je 1918. godine, a naučnici su ovaj slučaj otkrili 1998. godine.

Oni koji su veoma bolesni i kojima je kraj blizu, prevoze se da svoje poslednje dane provedu u drugom delu Norveške, a moguće je postaviti i urnu na groblje u Longjeru.

Potpuno bez sunca ili potpuno bez mraka

Zbog svog geografskog položaja, sunce u Longjeru se vidi u nešto drugačijem rasporedu. Na Svalbardu postoje tri glavna godišnja doba: polarno leto, aurora zima i sunčana zima. U periodu od novembra do februara nema sunca, ali se pojavljuje aurora borealis.

Sunce se pojavljuje početkom marta, kada se u gradu sprema i Solfestuk, proslava u čast upravo ovog događaja. Od tada do maja traje period sunčane zime. Od maja do septembra je vreme polarnog leta i tzv ponoćnog sunca, što otežava spavanje onima koji nisu na to navikli.

Foto: Aleksandr Lutcenko/shutterstock

Auto nije glavno prevozno sredstvo

S obzirom na vremenske uslove i sneg, automobil nije najpraktičnije prevozno sredstvo. Snežni skuteri su mnogo jednostavnije rešenje, posebno u zimskim mesecima. Oni su toliko važni da brojčano nadmašuju stanovnike.

Vožnja i odlazak na turneju po snegu gde možete da budete svedoci sveta santi leda, nekadašnjih lovačkih skrovišta, glečera i arktičkih životinja nudi se čak i kao deo turističke ponude, a više o tome možete pročitati na zvaničnom turističkom sajtu Svalbardskih ostrva. . Pored skutera, možete isprobati i sanke za pse.

Prosečne letnje temperature na Svalbardu kreću se između 3 i 7 stepeni Celzijusa, a prosečne zimske između -13 i -20. Najviša ikada izmerena je 21,3, a najniža -46,3 stepena. Do Longjera se može doći avionom iz Osla, a putovaćete otprilike tri sata.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.