Izvor: B92

Kao i bilo gde, postoje neke stvari koje treba imati na umu kada posećujete holandsku prestonicu. Mnoštvo vodiča i Gugl pretraga vam može reći šta treba da uradite i pokazati lokacije koje treba da vidite. Ova lista je malo drugačija. Evo 4 stvari koje ne treba raditi u Amsterdamu.

Ne slikajte žene u izlozima

Jedan od najpopularnijih kvartova koji turisti posećuju u Amsterdamu je De Valen, zloglasni kvart crvenih svetiljki. Kao najstarija oblast u gradu, prepuna je istorijske arhitekture, živopisnih kanala i kaldrmisanih uličica. Ali to nije ono što privlači turiste. Oni su ovde da pogledaju salone prostitutki koje su izložene poput robe na pijaci. Neki samo žele da se zagledaju u sablasni spektakl svega toga. Među zainteresovanim kupcima ćete videti čopore pijanih momaka, radoznale parove, gomilu. Gledajte, ali ne slikajte devojke koje rade. To je ovde strogo zabranjeno. Ako vas uhvate dok to radite, možete ući u sukob.

Život u Amsterdamu: 7 činjenica koje niste znali o Holandiji

Nemojte da pogrešite plava svetla u kvartu

Nije veliki šok to što je De Valen poznat kao kvart crvenih svetiljki, jer su kabine za seks bukvalno osvetljene crvenim svetlima. Međutim, možda ćete primetiti da je nekoliko prozora okupano plavim svetlom. To ukazuje da je transrodna seksualna radnica iza stakla. Nisu svi kupci toga svesni, a neki dobijaju malo više nego što očekuju od svog iznenađenja. Međutim, ako tražite takvo iskustvo, idite ka plavom svetlu.

Dosadili im pijani i drogirani turisti: Neće više blud u svom gradu

Nemojte da palite cigaretu u kafiću

Neki posetioci su iznenađeni kada otkriju da, iako možete legalno da zapalite džoint u kafeu u Amsterdamu, ovde ne možete da pušite cigaretu u javnim zatvorenim prostorima. Marihuana može, ali ne može duvan. Neka mesta zatvaraju oči na ovo, a nekoliko njih je odredilo mesta za pušenje udaljena od drugih korisnika. Međutim, mnogi drugi sprovode pravilo zabrane pušenja kaznama.

Ne prihvatajte kolačiće od stranaca

Postoji poznata ulična prevara u kojoj će vam neki prijateljski raspoloženi stranac ponuditi primamljiv kolačić. Često je to lepa Holanđanka, simpatičan dečak ili baka koja vas očara pa pomislite da je zo jednostavno holandsko gostoprimstvo. Međutim, pečena poslastica sadrži neke lukavo podmetnute sastojke i dok ste u stanju omamljenosti, vaše dragocenosti su nestale. Slične prevare kao što je ova dešavaju se širom sveta, ali ova je specijalna amsterdamska i zato treba biti na oprezu. Samo sledite mamin standardni savet i ne prihvatajte slatkiše – ili druge poslastice – od stranaca.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.