Nedelja, 14.11.2021.

10:25

Pet evropskih gradova koje možete da posetite i sa skromnim budžetom

Budimo realni, putovanja nisu besplatna – ali mogu biti povoljna. Sledeće gradove možete da posetite i s nešto skromnijim budžetom, koji ne mora da pređe 4.500 dinara dnevno.

Izvor: Punkufer

Pet evropskih gradova koje možete da posetite i sa skromnim budžetom
Foto: Profimedia

Prag, Češka

Iako je već dugo jako popularan, praške cene su i dalje izuzetno prihvatljive, pa u njega rado pristižu kako bogati, tako i oni ne previše bogati turisti. Gotički dvorci, barokne crkve i bajkoviti pogledi na sve strane i dalje privlače ljude. Lepo je prošetati Karlovim mostom, posetiti dvorac i katedralu, pa sesti negde uz Vltavu. Naravno, pivo je i dalje dostupno i sjajno, a za zaslađivanje, preporučamo da kupovinu "trdelnika" na jednom od mnogobrojnih štandova.
Foto: Profimedia
Krakov, Poljska

Smešten na jugu Poljske, tek malo severno od granice sa Slovačkom, Krakov je značajno istorijsko središte i drugi najveći poljski grad. Pa iako je najvažniji sam centar, svakako vredi posetiti dvorac Vavel, ali i jevrejsku četvrt. Bitno je reći kako odavde kreću i izleti za Aušvic, koji je od grada udaljen oko 60 – ak kilometara.
Foto: Profimedia
Istanbul, Turska

Ako ste ljubitelj mačaka, svakako na svoju listu dodajte i Istanbul. Grad je prepun mačaka, a prema njima se svi ljubazno ophode, bilo da ste u evropskom, ili azijskom delu. U najmnogoljudnijem turskom gradu svakako morate da prošetate Velikim bazarom, kao i da obiđete Aju Sofiju i Plavu džamiju. Za hranu takođe ne morate da brinete, jer su na svakom koraku raznorazni štandovi, tako da samo morate da izaberete neki od turskih specijaliteta.
Foto: Profimedia
Lisabon, Portugal

Poslednjih godina, nacionalna portugalska aviokompanija TAP uspostavila je direktne letove iz Lisabona sa Amerikom. Iako je veći dolazak stranih turista podigao cene, glavni grad Portugala i dalje se može obići bez da bankrotirate. Isplati se otići u razgledanje tvrđave Belem i otići na besplatnu vođenu turu po slavnoj četvrti Alfama. Naravno, ni Sintra nije daleko vozom, a ovaj grad se itekako isplati videti.
Foto: Profimedia
Budimpešta, Mađarska

Baš kao i Istanbul, i ovaj grad možemo podeliti na dva dela – Budim i Peštu. Grad obiluje muzejima (koga zanima istorija, preporučujemo sjajni Muzej terora), istorijskim lokacijama, ali i dobrim noćnim životom. Besplatne vođene ture su široko dostupne, a obavezna je šetnja Lančanim mostom, poseta Ribarskoj tvrđavi, kao i razgledavanje (barem spolja) čudesne zgrade parlamenta. Tu su i popularne terme u samom centru grada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: