Petak, 10.09.2021.

15:29

Tri zanimljive rute za obilazak Italije automobilom FOTO

Obiđite Italiju automobilom i upoznajte je iz drugačije perspektive.

Izvor: TU Magazin

Tri zanimljive rute za obilazak Italije automobilom FOTO
Foto: Shutterstock/ proslgn

Italija se može pohvaliti mrežom odličnih puteva koji vijugaju kroz planinske pejzaže i snegom pokrivene vrhove. Ali i strmoglavim putevima koji prolaze morskom obalom, pored jezera i istorijskih gradova. Uz ovakve mogućnosti, Italija nudi pravu epsku vožnju.

Putovanje kolima je neponovljiv doživljaj i najbolji način da se upoznaju sva blaga ove čudesne zemlje.

I dok su neke od predloženih ruta nesumnjivo izazovne, sve nude nezaboravna iskustva. Predlažemo vam najbolje rute za raznolik obilazak, od romantičnih toskanskih izleta do planinskih avantura koje podižu adrenalin.

Ovo je prava Italija! Putovanje na koje jednom u životu morate krenuti

Putovanje kolima kroz Toskanu (Firenca – Orvijeto)

Razdaljina: oko 210 km

Na ovoj ruti spajaju se dva velika italijanska srednjovekovna grada, vinsko blago regije Kjanti (Chianti) i klasičan toskanski pejzaž. Dvodnevna ruta vas vodi od Firence do Orvijeta, u susednoj regiji Umbrija. Otvorite apetit za putovanje koje vam predstoji uživajući u vrhunskoj umetnosti i renesansnoj arhitekturi Firence.

Nakon toga, krenite na jug, ka Kjantiju, zemlji vina. Zaustavite se u mestašcetu Greve i počastite se degustacijom u najvećoj enoteci u Toskani – “Enoteca Falorni”.

Oduzimaju dah: Mesta u Italiji nestvarne lepote FOTO

Nakon toga, nedaleko odatle u mestu Pancano probajte, u ovom regionu čuveni, “bistecca” (biftek). Odavde se uputite ka Sijeni, očaravajućem srednjovekovnom gradu. U centru će vas impresionirati katedrala (Duomo) koja izaziva strahopoštovanje kao i trg iz 12. veka, “Piazza del Campo”. Obiđite grad i prenoćite u nekom od hotela.

Narednog jutra, uputite se ka Montalćinu i kupite “Brunello di Montalcino”, jedno od cenjenih italijanskih crvenih vina. Kratka vožnja prema istoku, područjem Val d’Orća (Val d’Orcia) otkriće vam prave toskanske pejzaže. Očekuju vas prizori čuvenih zelenih brda, čempresa i gradića načičkanih na vrhovima brda. Ručkom se počastite u gradiću Pijenca, pa nastavite, preko Montepulćana, do Orvijeta. Na kraju vas čeka upečatljiv grad na brdu poznat po izuzetnoj gotskoj katedrali iz 14. veka.

Jugoistok Sicilije (Katanija – Raguza)

Razdaljina: oko 165 km

Krenite u potragu za baroknim blagom pod zaštitom Uneska tokom dvodnevnog obilaska jugoistočne Sicilije. Započnite putovanje istraživanjem grandioznog istorijskog centra Katanije i sjajne riblje pijace. Nakon ručka i ukusnih morskih plodova, krenite na put ka Sirakuzi. Ovde obiđite drevne ruševine u okviru arheološkog nalazišta “Parco Archeologico della Neapolis” i prošetajte elegantnim baroknim ulicama ostrvceta Ortiđa. Prenoćite i pripremite se za nastavak putovanja.

Šest destinacija u Italiji koje svako barem jednom treba da poseti

Drugog dana nastavite do gradića Noto. Ovo je mesto gde se nalazi verovatno najlepša ulica Sicilije, “Corso Vittorio Emanuele”, prošarana crkvama i šarmantnim kafeima. Kada doživite ovo remek-delo gradskog uređenja, uputite se ka unutrašnjosti ostrva do mesta Modika, užurbanog grada i impresivnog kanjona. Opskrbite se čuvenom gradskom čokoladom pre nego što krenete dalje kroz kamenito zaleđe do Raguze. Ovde će vas sigurno očarati šarmantan istorijski centar, poznat kao “Ragusa Ibla”. Kako biste zaokružili uzbudljivo putovanje kolima, počastite se večerom u “Ristorante Duomo”, jednom od najboljih restorana na Siciliji.

Putovanje kolima uz Amalfi obalu (Salerno – Sorento)

Razdaljina: oko 75 km

Doživite najspektakularnije primorske pejzaže Italije na ovoj vožnji putevima koji krivudaju duž obale Amalfi. Od Salerna, glavne južne “kapije” obale, krenite ka zapadu do mestašćeta Vjetri sul Mare. Mali priobalni grad je poznat po svojoj keramici i početna je tačka priobalnog puta. Odavde vožnja postaje znatno izazovnija kako se put sužava, krivine postaju sve oštrije, a pogledi sve dramatičniji.

Nakon dvadesetak kilometara stići ćete u Amalfi, centar obale. Zaustavite se kako biste obišli grad i neke znamenitosti, poput katedrale (Cattedrale di Sant’Andrea). Nakon toga se uputite do Ravela, u brdima iznad grada. Napravite predah uz ručak i uživajte u opojnim panoramama iz bujnih gradskih vrtova. Zatim nastavite do Pozitana, elegantnog, i gotovo vertikalnog grada, gde se šarene, strmo naslagane kućice spuštaju niz strme padine. Posle Pozitana, ruta vodi kroz brdovitu unutrašnjost do Sorenta, živahnog turističkog centra iza kojeg se nazire mračan Vezuv.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

1 d

Svet

Sprema se haos? Komšijama preti talas bankrota

Bugarskim ugostiteljima i hotelijerima prete bankroti zbog rastućih cena električne energije u zemlji, a predstavnici ove industrije pozivaju vladu u Sofiji na hitnu intervenciju kako bi se sačuvala stabilnost sektora.

17:04

24.7.2024.

1 d

Podeli: