Utorak, 24.08.2021.

14:45

Sve nijanse zelene i plave: Osam predivnih ostrva u Evropi FOTO

Na evropskom kontinentu se nalaze neka od najlepših ostrva na svetu.

Izvor: B92, Avaz.ba

Sve nijanse zelene i plave: Osam predivnih ostrva u Evropi FOTO
Sardinija Foto: Shutterstock/ Eva Bocek

Ukoliko još uvek niste bili na odmoru i razmišljate koja je vaša sledeća destinacija, evo nekih ideja:

Sardinija

Sardinija je drugo po veličini ostrvo u Sredozemnom moru i u Italiji. Nazivaju je još i lepoticom Mediterana. Gostoljubivo lokalno stanovništvo će vam odmor učiniti nezaboravnim. Mnogi razlozi postoje za obilazak Sardinije: plaže i odmarališta i gradovi koji odišu istorijom.

Kako se brodom približavate ostrvu, shvatate o kakvoj se neprocenjivoj lepoti radi i zašto je ovo ostrvo destinacija mnogih bogataša.

9 stvari koje morate da uradite na Sardiniji

Brač

Ostrvo Brač se takođe nalazi u Jadranskom moru i treće je po veličini ostrvo u Hrvatskoj. Od Hvara ga deli Hvarski, a od kopna Brački kanal, dok je od Šolte odvojen Splitskim vratima. Na ostrvu vlada prava mediteranska klima sa toplim i sušnim letima i blagim zimama, što je uslovilo da je Brač jedno od najpopularnijih turističkih mesta na Jadranu.

Skrivena pustinja puna tajni do koje stižu samo najuporniji

Ostrvo je poznato kao najsunčanije jadransko područje sa oko 2.700 sunčanih sati godišnje. Na ostrvu se nalazi i vrh „Vidova gora“ koji je najviši vrh na jadranskim ostrvima. Ubedljivo najslikanija plaža u Hrvatskoj je na ovom ostrvu Zlatni rat, a smeštena je u Bolu, na južnoj obali ostrva Brača.

Zbog svoje je neobičnosti i lepote jedan je od najpoznatijih simbola hrvatskog turizma.

Santorini

Verovatno najidiličnije grčko ostrvo. Prepoznaćete ga na mnogobrojnim fotografijama i razglednicama koje stižu iz ove zemlje. Načičkane bele kućice u kombinaciji sa plavim žaluzinama koje krase litice vulkanskog ostrva su prizor koji svakog posetioca ostavlja bez daha.

Pogled koji imate na beskrajno plavetnilo mora je bonus doživljaj. Kažu da je Santorini ostrvo za romantičare, pa su ovde upriličena i mnogobrojna venčanja parova koji žele da se venčaju u idiličnom ambijentu.

Najlepša grčka ostrva: Plavo-bela lepotica Santorini FOTO

Hvar

Mnogima je ova destinacija dobro poznata, jer se nalazi u susednoj Hrvatskoj. Šarmantno ostrvo proglašeno je od strane mnogih svetskih turističkih vodiča, kao omiljeno odmaralište džetsetera iz čitavog sveta. Ostrvo je naseljeno još u praistorijsko doba.

Iz tog razdoblja na ostrvu postoje nalazi hvarske kulture (3.500—2.500. p.n.e.), poznate po obojenoj keramici. Hvar je čak i u najtoplijim danima leta jedno od retkih mesta u Dalmaciji sa osvežavajućim vazduhom danju i prijatnim noćima.

Kapri

Ako se spustite na Amalfi obalu Italije ili se odlučite da posetite Napulj, ne smete da propustite da posetite Kapri, živopisno ostrvo koje se nalazi na svega sat vremena vožnje trajektom od Napulja. Zaljubićete se na prvi pogled. Na ostrvu se nalazi grad Kapri i naselje Anakapri. Od druge polovine 19. veka Kapri je postao popularno odredište evropskih umetnika, književnika i drugih slavnih ličnosti. Postoji lokalna izreka na ovom ostrvu koja kaže “Vidi Kapri, živi na njemu i umri!“. Nije daleko od istine.

Mikonos

Ne postoji, sigurni smo niko ko još nije čuo za čuveno ostrvo u Grčkoj, Mikonos. Popularno je uglavnom među mlađom populacijom, jer zabave ovde ne prestaju ni danju ni noću. Maskota ostrva je pelikan kojeg ćete sigurno sresti dok šetate ostrvom, a tu su i vetrenjače karakterističan detalj ovog ostrva.

Krf

Još jedno ostrvo u Grčkoj, ali za razliku od Mikonosa koji se nalazi u arhipelagu Kiklada, Krf ili Kerkira, kako ga zovu Grci, pripada Jonskom arhipelagu. Dovoljno je reći da Krf spada u jedno od najlepših ostrva Grčke. Bogato zelenilom, ostrvo ima prijatnu klimu i bogato istorijsko nasleđe jer su ostrvom vladali Italijani, Francuzi i Britanci.

Namenjeno je osobama koje više vole malo aktivniji odmor, jer je izuzetno veliko i neophodan vam je automobil ili motor kako biste obišli sva slikovita sela ili spomenike. Miris maslinjaka i agruma je čaroban.

Bili na Krfu, svi moraju u karantin

Formentera

Španija je prepuna idiličnih ostrva. Formentera je jedno od njih. To je najmanje i najjužnije ostrvo arhipelaga Balearskih ostrva. Karakteristično je po neverovatno čistoj vodi i belom pesku. Do ostrva se nekada dolazilo samo brodom sa obližnjeg ostrva Ibica te je zbog toga na ostrvu bio zagarantovan mir, mada su poslednjih godina redovne linije sa španske obale povećale broj turista. Poznato je po drevnim plažama na kojima je dozvoljen nudizam.

Nisu Španija samo Madrid i Barselona: 5 manje poznatih, a lepih gradova FOTO

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: