Izvor: B92

Smešten na istočnoj polovini ostrva Jamajka, u neposrednoj blizini Kingstona, nalazi se gradić Port Rojal.

Da se danas nađete tamo, možda ne biste primetili ništa posebno. Pomalo pusta tvrđava koja nadgleda okean, sa ponekim kafićem i vidikovcem, deluje pitomo i tiho. Međutim, istorija mesta puno je drugačija - i skrivena je pod morem.

Nekada je ovde sve vrvelo od života - alkohol, zlato, kocka, korupcija, prostitucija, robovi, pirati... Sve to kumovalo je nadimku koji je Port Rojal nosio decenijama: najopakiji i najgrešniji grad na svetu.

Grad "Pirata sa Kariba"

Nije prošlo puno vremena od kada je Kolumba očarala Jamajka krajem 15. veka do njenog potpadanja pod englesku vlast u 17. veku. Tada počinje nagli uspon.

Port Rojal bio je prirodna luka u koju je moglo da stane 500 brodova. Postao je najveći grad na Karibima pun mogućnosti - za pripadnike različitih slojeve društva. Bogati Englezi su se bogatili od prodaje roblja u luci, a tu su bili i pirati koji su neprestano napadali i pljačkali španske brodove na susednim ostrvima.

Svoju neslavnu reputaciju stekao je ne samo zbog gusara već i zbog enormnih količina alkohola, gomilanja zlata, kičastog pokazivanja bogatstva i dama "lakog morala", prenosi portal "Pun kufer".

Četvrtinu grada činili su kafići i bordeli, a govorilo se kako pirati u jednom danu potroše na piće i žene više nego što seljak zaradi tokom čitave godine. Međutim, to ih je brzo dovodilo do prosjačkog štapa.

Kakav je haos tamo vladao, svedoči i podatak da je 1675. godine gusar Henri Morgan postao lučki poručnik guverner. Izgledalo je kao da je ništa nije nemoguće i da je grad na vrhu sveta...

Zemljotres gledali kao "božju kaznu"

Jednog jutra, 7. jula 1692. godine, Jamajku je zadesio snažan zemljotres magnitude 7,5 po Rihteru.

Kako je luka velikim delom bila izgrađena na trusnom području i pesku, zgrade su gotovo u potpunosti propale u zemlju, poklopljene cunamijem koji je pratio potres. Oko 2000 ljudi izgubilo je živote, a lokalno groblje otklizalo je u more.

Edmund Hit bio je jedan od preživelih koji je u to vreme bio na brodu i sve video sa udaljenosti. Zapisao je ovo: "Zemlja se otvorila i progutala ljude pred mojim očima. More se izdignulo nad zidinama i shvatio sam - beg je nemoguć".

Oni koji su preživeli, smatrali su da je reč o Božjoj kazni.

Bez obzira na tragediju, pirati su narednih 50 godina nastavili s pljačkama i otmicama španskih brodova. Međutim, i priroda je nastavila po svom: zaređali su se požari, zemljotresi i uragani... Englezi su konačno odustali od luke, spakovali se i otišli kući.

Šta je danas ostalo od svega?


Većina grada iz 17. veka danas se nalazi na dnu mora. Kako nije propao na veliku dubinu, početkom 20. veka posetioci su još izveštavali o vidljivim krovovima i delovima grada koji sablasno vire iz vode, a ronioci su obilazili njegove ulice - pod vodom.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.