Izvor: B92

Nažalost, tragične situacije nisu isključene ni tokom putovanja, a često su procedure za prevoz pokojnika u rodnu zemlju vrlo komplikovane i mnogima nejasne. Nadležni u Javnom komunalnom preduzeću „Pogrebne usluge“ Beograd objasnili su za portal "92 putovanja" procedure, odnosno šta se tačno radi kada smrt bližnjeg nastupi u inostranstvu.

1. Pozvati lekara

Kada osoba premine u inostranstvu, potrebno je pozvati lekara u zemlji u kojoj je nastupio smrtni slučaj radi pribavljanja potvrde o smrti.

2. Dostaviti pasoš konzulatu Republike Srbije

Kako bi posmrtni ostaci mogli da budu transportovani porodica ili lice koje se stara o sahrani je dužno da Ambasadi, odnosno konzulatu Repbulike Srbije u državi u kojoj je smrtni slučaj nastupio, dostavi pasoš preminulog lica, potvrdu o smrti, izvod iz MKU, potvrdu o obezbeđenom grobnom mestu u Srbiji, kao i potencijalno nešto dodatne dokumentacije u zavisnosti od važećih propisa, o čemu građani traju u Ambasadi, odnosno Konzulatu. Ova dokumentacija je potrebna za izdavanje sprovodnice. Detalji se mogu pogledati na veb-sajtu Ministarstva inostranih poslova.

3. Angažovati prevoznika

Transport preminulog lica se može realizovati nakon pribavljanja sprovodnice i angažovanja drumskog, ili avio-prevoznika. Troškove transporta preminulog lica snosi porodica, ili osoba koja se stara o organizaciji sahrane, odnosno osiguravajuća kuća, ukoliko je preminulo lice korisnik osiguranja. Što se tiče cene, troškovi drumskog transporta koje obavlja JKP „Pogrebne usluge“ je vezana za kilomtetražu do previđene destinacije, uključujući i pogrebnu opremu, tako da je teško dati okvirnu cenu ove usluge.

4. Trajanje procedure se ne može odrediti

JKP Pogrebne usluge ne vrši prikupljanje dokumentacije za lica preminula van Srbije. Trajanje procedure zavisi od zemlje gde je smrt nastupila. U slučaju transporta posmrtnih ostataka iz Srbije u inostranstvo, a porodica angažuje JKP Pogrebne usluge koje je u tom slučaju u mogućnosti da transport i pribavljanje dokumentacije obavi u roku od jednog dana.

Procedure vezane za transport preminulih lica iz inostranstva, zavise od međunarodnih zdravstveno-sanitarinih propisa, kao i propisa države u koju se preminula osoba transportuje radi sahranjivanja, uključujući propise različitih avio-kompanija, što znači da na ove procedure nije moguće bitnije uticati. JKP „Pogrebne usluge“ može da obezbedi usluge odabira pogrebne opreme i drumskog prevoza iz zemlje u kojoj je smrtni slučaj nastupio. U svakom slučaju, građani se mogu obratiti Dežurnom centru JKP „Pogrebne usluge“ Beograd, (0-24 časa, na broj.tel.: 011 20 71 377 ili 064 85 54 096, gde mogu dobiti relevantne informacije u vezi sa prevozom preminulih lica.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.