Utorak, 26.07.2016.

09:43

Avion bez kapi goriva obleteo celi svet (FOTO)

Avion na solarni pogon Solar impuls 2 uspešno je danas završio put oko sveta i sleteo u Abu Dabiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Izvor: Beta

Avion bez kapi goriva obleteo celi svet (FOTO)
Tanjug / AP Photo/Adam Schreck

Solar avion sleteo je rano jutros na aerodrom Al Baten kod Abu Dabija odakle je 9. marta 2015. krenuo na pustolovinu od 42.000 kilometara bez kapljice goriva.

Avion kojim je upravljao Bertran Pikar krenuo je u nedelju iz Kaira prešavši 2.763 kilometra za više od 48 sati.

Pikar (58 godina) i 63-godišnji sunarodnik Andre Boršberg, koji su se smenjivali u avionu, predstaviće danas svoje iskustvo kao način da promovišu korišćenje obnovljivih energija na konferenciji za novinare koju organizuju zvaničnici Masdara, ekološkog grada koji se gradi u naftnom emiratu Abu Dabi, koji je i jedan od finansijera projekta.
Bertran Pikar i Andre Boršberg (Foto: Tanjug / Christophe Chammartin/Rezo/Solar Impulse via AP)
Solar impuls 2, težak 1,5 tona, a veliki kao avion boing 747, leteo je na prosečnom brzinom od 80 kilometara na čas zahvaljujući baterijama koje skladište sunčevu energiju uz pomoć 17.000 fotovoltaičnih ćelija na krilima.

Obletanje oko sveta na najviše 8.500 metara visine trajalo je više od godinu dana i četiri meseca, a bilo je predviđeno da put traje pet meseci, od čega 25 dana leta.

Nakon Abu Dabija, sletao je u Omanu, Indiji, Birminiji, Kini, Japanu, a na Havajima je nepredviđeno ostao nekoliko meseci iz tehničkih razloga, pre preletanja Severne Amerike, posle čega je preleteo Atlantik, sleteo u Sevilju i 13. jula otišao u Kairo.
Tanjug / AP Photo/Aya Batrawy
Bertran Pikar je prvi put put prešao Atlantik (6.765 kilometara), dok je Andre Boršberg ušao u legendu etapom iznad Pacifika, odnosno 8.924 kilometra za malo manje od pet dana i pet noći (od 28. juna do 3. jula 2015. godine), što je najduži samostalni let ikada ostvaren.

Dva Švajcarca smenjivala su se u pilotskoj kabini, kokpitu, od 3,8 kvadratnih metara bez klime i grejanja, a imali su maske za kiseonik za disanje i toalet.

Kabina je obložena izolacionom penom kako bi ublažila ekstremne temperature tokom leta, od minus 40 do plus 40 stepeni Celzijusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: