Izvor: B92

Skejt park "The Rom" u istočnom Londonu postao je prvi takav park u Evropi koji je uvršten na listu britanske kulturne baštine.

Odluku o tome donela je britanska vlada, smatrajući da su njegove betonske rampe i drugi elementi od nacionalnog interesa, te zaslužuju da budu zaštićeni.

Skejt park "The Rom" otvoren je 1978. godine sa popularizacijom ovog sporta u Velikoj Britaniji. Osmišljen po ugledu na parkove u Kaliforniji, prostire sa na površini od 8.000 metara kvadratnih duž reke Rom, u četvrti Hornčerč.

Još uvek je rado posećen ne samo od ljubitelja skejta, već i vozača BMX bicikala i skutera. To je drugi skejt park na svetu, pored "Bro Bowl"-a u Tampi, na Floridi, koji se našao na listi istorijskih mesta.

"Skejt je više od sporta: to je kult širom sveta", rekao je Rodžer Boudler, predstavnik Komisije za istorijske građevine i spomenike Engleske

"Park 'Rom' je najbolji primer ovog aspekta kulture mladih i izuzetno nam je drago što će na ovaj način biti zaštićen za buduće generacije", istakao je on, prenosi AFP.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.