Izvor: TU Magazine

Ovo selo se nalazi u Španiji i može se slobodno reći da je prava noćna mora za klaustrofobične. Smešteno u predivnoj pokrajini Kdiz, Setenil de las Bodegas je vrlo neobično naselje napravljeno od kamena. Ova činjenica i nije neki naročito interesantan podatak, ali treba uzeti u obzir da nijedan kamen nisu doneli, pomerili ili ugradili.

Setenil de las Bodegas se nalazi u kanjonu Rio Treho. Grad i kanjon žive kao pravi prijatelji, skoro da su i familija. Stanovništvo je iskoristilo stene kao zidove, u njih ugradilo svoje domove, iznad i ispod stena. Upravo to ga i čini jedinstvenim, njegova arhitektura je najpoznatija po kućama koje su delimično ili potpuno ukopane u stene.

Ovo naselje, koje datira još iz praistorije, ima bogatu kulturnu baštinu koja seže unazad hiljadama godina. Danas je mesto popularna turistička destinacija zbog svoje spektakularne arhitekture i tradicionalne andaluzijske atmosfere.

Foto: Shutterstock/alexilena

Šetnja kroz uske uličice ovog sela otkriva jedinstvene kuće koje su ugrađene u stene, što stvara neobične i fotogenične prizore. Osim arhitekture, tu su i prelepi pejzaži, okruženi planinama koje preseca reka Gvadalakivir.

Ovo šarmantno selo takođe je poznato po svojoj gastronomiji, sa mnogobrojnim restoranima koji nude autentična andaluzijska jela. Setenil de las Bodegas je idealno mesto za posetu za one koji žele da dožive tradicionalnu špansku kulturu i arhitekturu, daleko od uobičajenih turističkih ruta.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.