Sreda, 17.06.2020.

11:07

Kako je Igor "probio Solunski front": "Odluka carinika nije mi delovala ljudski" VIDEO

Nasumično testiranje na koronavirus. Kolone vozila na bugarsko-grčkoj granici. Ipak, građani Srbije prolaze do omiljenih letovališta. Konačno je stigla i nova odluka vlasti u Atini - naši državljani za sada u Grčku mogu samo preko Bugarske.

Izvor: B92

Kako je Igor

A kako je taj put izgledao pre dva dana, kada su Grci za Srbe spustili rampu, ispričao je Igor Milanović, jedan od turista, koji se u ponedeljak video-snimkom iz Haniotija obratio nadležnima za pomoć.

"Protekla dva dana su bila veoma naporna. Prošli smo jako težak put. Krenuo sam sa devetomečenom bebom, mojim sinom Đorđom, suprugom i mojom majkom. Bili smo sigurni da se 15. juna otvaraju granice", priča Milanović.

Prespavali su u Bugarskoj da bi se beba odmorila. Ujutru su iz bugarskog gradića krenuli ka granici. U 9 sati su bili u koloni koja je bila duga oko 15 kilometara. Do 12 sati su čekali i probijali se kroz tu kolonu. Oko 12 su došli do bugarske granice.

"Oni su nas lepo prihvatili i pustili da pređemo granicu. Došli smo do grčke granice, čekirali se i dali pasoše. Nakon carinske kontrole policija je uzela dokumenta i rekla da se okrenemo i vozilom vratimo nazad u Beograd, a već smo umorni iscrpljeni. Zamolio sam da kulturno i ljubazno razgovaram sa načelnikom policijske uprave, da kažem da sam tu sa bebom, da mi malo pojasni tu odluku. Nije mi to bilo ljudski. Objasnio mi je da ta odluka o prolasku u Grčku ne važi za Srbiju, već samo za EU. Srbija je na nekoj trećoj listi. Rekao sam mu da mi nije jasno i da smo bratski narod i da smo uvek bili tretirani kao dobrodošli, jer nekoliko miliona turista naših svake godine letuje tu", istakao je.

Delovalo je, kaže, da su i carinici bili malo zbunjeni ovom odlukom.

"Načelnik policije s kojim sam razgovarao mi je rekao: 'Molim te, skloni se, idi kući, nemoj da me tu daviš'. Zamolio sam da se preparkiram negde u hlad, ali mi nisu dali. Našli smo neki hlad kod fri-šopa i žena, majka i dete su mi onda bili koliko-toiko na sigurnom".

Prema njegovim rečima, bilo je tu i starih i bolesnih ljudi i srčanih bolesnika, koji su bili iscrpljeni.

"Dobio sam našu ambasadu u Grčkoj i rekli su mi da je to tačno za pomeranje datuma i da se vratimo za Beograd. Ambasador me je uputio na konzula, koji mi je rekao isto. Rešili smo da se pobunimo, bilo nas je u početku dosta, ali je na kraju ostalo tridesetak ljudi.

Igor je jedan od te nekolicine koja je stigla u Grčku, a kako je sa bebom "probio solunski front" pogledajte u video-snimku:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

131 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

22 h

Podeli: