Izvor: B92

Na svaka tri sata neprimereno ponašanje putnika nekome ugrozi bezbednost.

"Mi znamo ko su oni", poručuju iz Evropske agencije za bezbednost letenja (EASA), koja je pokrenula kampanju pod nazivom "Not on my flight: Zero tolerance against unruly passengers" (Ne na mom letu: Nema tolerancije prema nepristojnim putnicima).

Kako prenosi portal Aviatica.rs, u prošloj godini broj putnika koji su izazvali incidente porastao je za čak 34 odsto, a svakog meseca bar jedan avion biva vanredno prizemljen zbog nekog nemilog događaja.

Čak 70 odsto svih incidenata uključuje agresivno ponašanje, pa je EASA prepoznala potrebu za suočavanjem sa ovim problemom.

Prema zvaničnim statistikama, najčešća nepoželjna ponašanja, koja ugrožavaju saputnike, jesu - opijanje tokom leta, agresivnost, pušenje u toaletu, a sve aktere ovih incidenata čeka privođenje odmah pri sletanju, a zatim i krivično gonjenje.

Kampanji "Not on my flight" priključila se i kompanija "Vizer" (Wizz Air), iz koje saopštavaju da zaista imaju nultu toleranciju prema ovakvim izgredima.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.