Izvor: B92

Na Kipru se letnja sezona ne završava dolaskom jeseni, jer je temperatura i dalje prijatna, a van špica su manje gužve. Ovo je i idealan period za posetu glavnom gradu Nikoziji.

Izvor: novosti.rs

Ne samo da je najveće mesto na ostrvu, već je i dobra destinacija za šoping i noćni provod. Nikozija je i poslednja podeljena evropska prestonica i prava mešavina antike i modernog doba, luksuza i jednostavnosti za svaki džep.

10.00

Trg Elefteris ili Trg slobode je zapravo ogromna ulica koja je oduvek bila centar grada. Tu se nalazi Gradska kuća, često se ovde održavaju demonstracije i neprestano je gužva. Arhitekta Zaha Hadid je trebalo da potpuno rekonstruiše trg u pešačku zonu, ali su radnici posle svakog udarca pijukom pronalazili arheološke ostatke.

A post shared by Irene (@irene_m5) on

11.00

Muzej ima 14 galerija prepunih kiparske istorije od neolita do danas. Šetnja kroz muzej je najlakši način da se sagleda celokupna prošlost Evrope, a replike figurica mogu da se kupe u svim suvenirnicama. Nalazi se blizu trga Elefteris i ne radi ponedeljkom.

12.00

Kapija Famagusta je deo srednjovekovnog venecijanskog zida Nikozije. Nekada je nazivana Porta Đulijana i služila je kao jedan od tri glavna ulaza u grad. Britanci su ovde držali municiju, a kasnije je bila i skladište. Sada se u njoj nalaze tri prostorije u kojima se održavaju izložbe i koncerti.

Džamija Selimija / Foto: Thinkstock

13.00

Venecijanski zidovi su grad štitili od Turaka u 16. veku, a izgrađeni su za manje od tri godine. Zid je imao 11 bastiona, dve javne i jednu vojnu kapiju Famagusta. Nažalost, grad su Turci ipak osvojili 1570. godine. Sada se mogu videti pet bastiona u grčkom, tri u okupiranom turskom i jedan u delu Nikozije pod kontrolom UN.

14.00

Ulica Ledra, nazvana po starom kraljevstvu, pravi je raj za kupovinu. Počinje na Trgu Elefteris i proteže se i u turski deo okupiranog grada. Ulica je prepuna kafića, restorana i prodavnica. Ovde se može popiti kiparska kafa koja je poput naše.

Bujuk han / Foto: Thinkstock

15.00

Kakopetrija je selo na planini Trodos, koje je od Nikozije udaljeno 55 kilometara, a put je odličan. Okolina je prelepa, arhitektura sela je kao iz prošlog veka, a pored vizantijske Crkve Sveti Nikola iz 11. veka, koja je pod zaštitom Uneska, ovde se može povoljno ručati. Drugo zanimljivo selo koje se može videti je Fikardu, kao i manastir Makarios, 40 kilometara ka jugu.

16.00

Blizu Nikozije nalazi se nekoliko lepih plaža, a najlepša je Afrodita kod Pafosa, na kojoj je rođena grčka boginja iz morske pene.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.