Izvor: B92

Budimpešta je grad banja i balneološki centar od tridesetih godina prošlog veka. Moja preporuka je da pored banje Sečenji, koja je u samom centru, i hotela "Gelert", koji ima eminentni spa (samo dosta skup), obavezno posetite Rudaš bat.

Piše: Gordan Gorunović

Izvor: Danas.rs

Čim se pređe most Eržebet iz Pešte, odmah sa leve strane u Budimu nalazi se ovaj raj za opuštanje i uživanje. Neka vas ne zavara skromni spoljni izgled zgrade. Da je osnovan u vreme turske okupacije se lako uočava posebno u starom delu termalnog kupališta. Centralni deo zauzima osmougaoni bazen, pokriven kupolom prečnika 10 metara.

Tri različita izvora vode napajaju bazene a temperature su od 16 do 42 stepena Celzijusa. Najbolje je kupiti narukvicu za celodnevni tretman, sa mogućnošću ulaska u sve saune, a to zadovoljstvo i nije tako skupo, 5.900 forinti (oko 2.330 dinara).

Centar ima ukupno 12 bazena, jedan na otvorenom, 11 u zatvorenom delu. Na krovu ovog tradicionalnog, a kasnije modernizovanog turskog kupatila, koje je sagrađeno 1560. godine, nalazi se atraktivni novosagrađeni hidromasažni bazen, sa kojeg se pruža pogled na Dunav, mostove i budimski deo. Donedavno ovaj centar su mogli koristiti samo muškarci, a danas mogu i žene, međutim kupaći je danas obavezan. Rudaš je popularan zbog noćnog kupanja petkom i subotom od 22 do 04 ujutru. Pored wellness and spa sadržaja, posetiocima je interesantan i kao zabavni vodeni park za provod. U ponudi su relaksirajući vodeni sadržaji, lekovita termalna voda, finska sauna, parno kupatilo, hidromasaže, masaže, terapijske usluge.

Topli izvori su blago radioaktivni, bogati kalcijumom, magnezijumom, fluornim jonima, vodonik-karbonatom, sulfatom i natrijumom. Neka vas boja ne zbuni pošto je odraz svih ovih sastojaka. U kompletnom hedonizmu tu su lepe svlačionice, garderobe, pa čak i sušači za peškire i kostime. Jedina zamerka je skromni restoran, ali pošto u gradu postoji lepeza bogate ponude hrane i pića, i nije neki nedostatak.

Postoji i jeftinija varijanta za kraće posete, tako da obavezno posetite Rudaš, dragulj budimpeštanskih termalnih centara. Uživao sam dva puta, ali mislim da se neću zaustaviti na tom prostom broju.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.