Sreda, 10.01.2024.

14:39

Jedna od najznačajnijih građevina stare Grčke otvorena nakon 16 godina obnove FOTO/VIDEO

Grčka palata Egej (Aigai) u kojoj je Aleksandar Veliki krunisan za kralja, ponovo je otvorena nakon 16-godišnje obnove, koja je koštala više od 20 miliona evra. Kako je preneo britanski BBC, obnova ove impresivne lokacije izvedena je uz pomoć Evropske unije, te je koštala više od 20 miliona evra, a grčki premijer ju je pre ponovnog otvaranja nazvao “spomenikom od globalne važnosti”.

Izvor: putnikofer.hr

Jedna od najznačajnijih građevina stare Grčke otvorena nakon 16 godina obnove FOTO/VIDEO
Foto: Profimedia

Dodao je kako “važnost ovakvih spomenika nadilazi lokalne granice” i da je ona danas “vlasništvo celog čovečanstva, koje moramo zaštititi, isticati, unapređivati i iznova otkrivati”, piše Putnikohfer.hr.

Palata Egej otvorena je za javnost prošlog vikenda

Palatu Egej (Aigai) je izgradio Filip II, otac Aleksandra Velikog, koji je vladao moćnim kraljevstvom. Egej, blizu današnjeg grada Vergine, bio je njegov glavni grad.

Palata, službeno poznata kao Kraljevska metropola Makedonaca, bila je najveća zgrada u klasičnoj Grčkoj. Pokrivala je površinu od 15.000 kvadratnih metara i sadržala je velike dvorane za različite ceremonije i proslave, a podovi su joj bili ukrašeni šarenim mermerom i zamršenim mozaicima.

Palata i obližnje grobnice Filipa i drugih makedonskih kraljeva danas su deo svetske baštine Uneska. Aleksandar, koji je u palati krunisan za kralja 336. godine pre Hrista, osvojio je ogromno područje koje se protezalo od današnje Grčke do Egipta, Irana, pa sve do severne Indije i središnje Azije. Njegovo carstvo, tada neviđeno u zapadnoj istoriji, započelo je ono što istoričari nazivaju helenističkim razdobljem, koje je trajalo od njegove smrti do uspona Rimskog carstva.

Palata je imala bogatu i burnu istoriju, a 148. godine pre Hrista uništili su je Rimljani

Rimljani su uništili palatu 148. godine pre nove ere, a ova fascinantna građevina je često bila pljačkana u godinama nakon toga. Obnova nije bila lak zadatak, a grčkoj vladi je trebalo gotovo 20 godina i više od 20 miliona evra.

Restauratorski napori uključivali su iskopavanje, dokumentovanje i konzervaciju otkrivenih artefakata, piše CNN. Grčka vlada tako je obnovila čak 1400 kvadratnih metara mozaika, mermernih podova i nekih stubova zadržavši opšti izgled ruševine, saopštilo je ministarstvo kulture.

Danas se smatra najznačajnijom građevinom stare Grčke uz Partenon

Uz palatu Egej, jedan od najpoznatijih simbola stare Grčke i antičke kulture zasigurno je Partenon, izgrađen 438. godine kao hram namenjen boginji Atini.

Sagrađen je u vreme najveće moći Atinskog carstva i simbolizuje atinsku demokratiju, ali i celu antičku Grčku. Kroz istoriju je menjao namenu, hrišćani su taj antički hram pretvorili u crkvu posvećenu Devici Mariji, a kad su Turci zauzeli grad 1460-ih, Otomansko carstvo je Partenon pretvorilo u džamiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: