Petak, 15.06.2018.

13:00

Niste posetili ove plaže na Sitoniji? Kao da niste ni bili

Izvor: B92

Niste posetili ove plaže na Sitoniji? Kao da niste ni bili
Plaža Kalogria / thinkstock photo

Drugi prst Halkidikija krije blago kakvo ne možete ni da zamislite... Ako želite nešto drugačije od klasičnog modela letovanja, onda je Sitonija idealna destinacija za vas. Za mnoge i najlepši prst, krije toliko prirodnih lepota, a samo sedam dana će biti dovoljno da ih sve otkrijete.

Tu se nalazi i urbana plaža Kalogrija na južnoj strani, sa malim ostrvom u obliku konjače preko puta, a do njega možete doći plivajući ili pedalinom, a ako želite da osetite čistu egzotiku i tirkiznu vodu Bahama, onda se uputite na plažu Kavurotripes.

S druge strane je plaža Karidi, koju plićak prati dugo metara dok i konačno ne zaplivate u moru. Južnjaci se šale da je upravo to plaža na kojoj je naučila da pliva cela severna Grčka. Dakle, ona je sve što vam je potrebno kada imate malo dete.
Plaža Kavurotripes / thinkstock photo
Oni željni prave avanture i kupanja u moru svoje uživanje mogu pronaći na plažama Kalamici i Kriarici, koje su pravi dijamanti Halkidikija, a često se ubrajaju u najlepše plaže u Grčkoj. Krupan pesak i kristalno bistra voda ostavljaju snažan utisak na svakog ko ih obiđe. Budući da su potpuno divlje, ne krećite na plažu bez vode, hrane i suncobrana.

Osim peska i kristalne vode, na Sitoniji ćete naći i izvanredne borove šume, pa ćete tako na većini plaža imati i prirodan hlad. Takve su posebno plaže Askamnija i Nikiti.
Plaža Karidi / thinkstock photo
Za ljubitelje pecanja najbolja plaža je Tritinikas, do koje se dolazi iz sela Partenonas, a za one koji vole da kampuju tu je jedan od najvećih kampova Armeniosti, koji ima fenomenalne događaje koji okupljaju ljude sa celog Halkidikija.

Ipak, ono što treba da ponesete kući sa Halkidikija, osim utisaka, jeste i med. Možete ga pronaći svuda pored puta, ali i u prodavnicama, a možete se uputiti u zadrugu „Siton“ (Nikiti), gde možete imati mnogo veći izbor meda, ne samo sa Halkidikija već i iz cele Grčke.

Sitonija omiljena među srpskim turistima

Sitonija se kolima može obići za nešto više od sata, a manje-više najegzotičnije plaže su blizu jedna drugoj. Smeštaj je pristupačan i za svačiji džep, a za turiste iz Srbije preko agencije cene se kreću od 150 evra, pa naviše. Neos Marmaras i Sarti mesta koje naši turisti najčešće biraju, ali tu su i Kerakini, Salonikiou, Toroni, Nikiti, Vurvuru, Metamorfozis, Psakoudia i Kalamici, koji je za one sa dubljim džepom.

Pogledajte pet plaža koje morate videti na Sitoniji:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: