Izvor: B92

Ovu državu je jedan poslanik proglasio "zonom zabranjenog kretanja" za britanske turiste koji tvrdi da zemlja – sa svojim prirodnim lepotama i plažama – trenutno nije bezbedna za njih.

Naime, putnici iz Velike Britanije su upozoreni da je Južna Afrika označena kao "zabranjena zona", zbog veza sa Rusijom.

Ovo se dešava nakon desetodnevne zajedničke pomorske vežbe Južne Afrike sa mornaričkim snagama Rusije i Kine u Indijskom okeanu. Takođe, Južnoafrička Republika je poželela dobrodošlicu liderima Hamasa na konferenciji o ratu u Palestini.

Visoka stopa kriminala i privrženost Rusiji i Iranu naveli su ser Majkla Elisa, konzervativnog poslanika iz Northempton Norta, da izrazi svoju zabrinutost zbog situacije, tvrdeći da zemlja postaje sve rizičnija za britanske posetioce.

Majkl Elis je obavestio Telegraf: "Južna Afrika trenutno očigledno nije bezbedno mesto za britanske turiste. Ona je na očajničkom spiralnom putu, društveno, ekonomski i politički i ne bi trebalo da bude destinacija za odmor za britanske turiste sada ili u budućnosti. Svako ko trenutno planira da ode na odmor u Južnu Afriku trebalo bi, u najmanju ruku, da obezbedi sebi osiguranje".

Endru Persi, još jedan poslanik torijevaca, takođe je izrazio zabrinutost u Donjem domu u vezi sa bezbednošću jevrejskog naroda u Južnoj Africi i prikladnošću saveta FCDO (Kancelarija za inostrane i poslove Komonvelta) za putovanja za Britance koji razmišljaju o putovanju tamo.

U vezi sa izraelsko-palestinskim sukobom, trenutni savet FCDO glasi: „Trenutni sukob u Izraelu i na okupiranim palestinskim teritorijama doveo je do pojačanih tenzija širom sveta. Terorističke grupe, kao što su Al-Kaida i DAEŠ, pozvale su svoje pristalice da izvrši terorističke napade kao odgovor na sukob. Sukob bi takođe mogao da motiviše pojedince da izvrše napade. Teroristički napadi mogu biti usmereni na jevrejske ili muslimanske zajednice, ili na interese Izraela i njegovih saveznika. Napadi takođe mogu biti neselektivni i dešavati se bez upozorenja.“

Upozorava se da će se to najverovatnije odvijati u turističkim mestima, tržnim centrima, na mestima sa puno ljudi i na događajima visokog profila, kao i na "redovnim protestima i demonstracijama koje mogu da prerastu u nasilne" i da se dese „bilo gde u Južnoj Africi u kratkom roku”.

Niz upozorenja za turiste

Kao rezultat toga, Britancima se savetuje da izbegavaju područja u kojima se održavaju protesti ili marševi, i rekli su da ako se nađu u zemlji dok se to dešava, da "prate lokalne i društvene medije radi ažuriranja, uključujući lokalni radio".

U međuvremenu, opšte upozorenje o stopi kriminala u delovima Južne Afrike glasi: „Postoji visoka stopa kriminala, uključujući otmicu automobila, napade ‘razbij-zgrabi’ na vozila, pljačku kuća, silovanje, seksualni napad i ubistvo. Može se desiti nasilni zločin bilo gde, uključujući turističke destinacije i transportna čvorišta. Većina nasilnih zločina se dešava u naseljima na periferiji većih gradova ili u izolovanim oblastima. Pretnja je veća u centralnim poslovnim četvrtima većih gradova i povećava se kada padne mrak“, piše Bizlife.

Stranica takođe upozorava da se zločin koji pogađa turiste u Južnoj Africi može desiti na aerodromu. Napominje se da su neki turisti praćeni od aerodroma do njihovog smeštaja, a zatim „pljačkani, često pod nišanom pištolja“.

Ako razmišljate o odmoru u Južnoj Africi, trebalo bi da budete u toku sa aktuelnim vladinim savetima, pišu britanski mediji.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.