Nedelja, 25.02.2024.

10:21

Uvodi se velika promena u avio-saobraćaju

Stranke vladajuće koalicije u Španiji, Socijalistička radnička partija (PSOE) premijera Pedra Sančeza i Sumara, dogovorile su zakonski predlog kojim bi se zabranile putničke avionske linije na kratkim relacijama kako bi se smanjile emisije štetnih gasova u atmosferu.

Izvor: Jutarnji.hr

Uvodi se velika promena u avio-saobraćaju
Foto: Shutterstock/Jose Miguel Sanchez

"Još se ne zna koliko će letova zapravo biti obuhvaćeno ograničenjima. Španski plan je, međutim, da se zabrane domaći letovi na rutama koje se mogu zameniti prevozom vozom koji traje manje od dva i po sata", navode, podsećajući da je slično rešenje Francuska već donela sredinom 2022.

Skladno francuskom rešenju, ocenjuje se da će u Španiji biti izuzete od zabrana 'kratke' putničke avio-kompanije do centralnih aerodroma u zemlji za "hvatanje" letova ka stranim destinacijama.

"Tekst koji su usaglasili PSOE i Sumar takođe nastoji da analizira potencijalni efekat ograničenja na upotrebu privatnih aviona i direktive Evropske unije o oporezivanju energenata, uključujući kerozin koji se koristi kao gorivo za avione", ističu, navodeći da je čelnica Sumara, Jolanda Dijaz, zagovarala ideju o zabrani svih "unutrašnjih“ letova u roku od četiri sata putovanja koji imaju alternativu korišćenja železnice. Od toga se, prema istom izvoru, ipak odustalo i partneri su se opredelili za "francusko“ rešenje.

Male uštede

Komentarišući polemike koje su se u javnom i političkom prostoru pojavile u vezi sa pomenutom zabranom letenja, skreće se pažnju na studiju nevladine organizacije Ecologistas en Accion, prema kojoj bi ukidanje "kratkih” putničkih avio-kompanija uštedelo do 300.000 tona CO2 i 50.000 letova godišnje. U slučaju zabrane četvorosatnih letova, emisija CO2 u Španiji bi se smanjila za skoro deset odsto.

Opozicione stranke na Iberijskom poluostrvu već su osporavale gore pomenuta ograničenja. Zvaničnici Narodne partije (PP) i Voksa protive se zabrani "kratkih" letova jer bi, ističu, takva mera "učinila Španiju manje konkurentnom".

" Inicijativa je neefikasna jer bi rezultirala samo smanjenjem emisija od 0,06 odsto prema podacima Koledža vazduhoplovnih inženjera (COIAE)", rekao je član PP Giljermo Mariskal.

Tokom 2023. godine, COIAE je poslao saopštenje za javnost u kojem se izražava neslaganje sa planom da se letovi smanje ispod tri sata, navodeći da bi to imalo skoro nula uticaja na emisije ugljenika. Isti izvor je izrazio uverenje da će "s obzirom na ovako smanjene emisije, šteta koja će biti pričinjena industriji vazdušnog saobraćaja u Španiji biti znatna“.

U svakom slučaju, predlog levih vladajućih političkih opcija tek treba da prođe kroz skupštinsku proceduru. Očekuje se da će pomenute zabrane proći kroz mnoge promene pre nego što ih odobri španski Senat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: