Petak, 23.02.2024.

17:30

Najpopularnije terme u Sloveniji: Interesovanje nadmašilo i Bled

Iako se Bled smatra jednom od najpopularnijih destinacija u Sloveniji, terme su na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu turizma privlukle najviše pažnje među posetiocima koji su zainteresovani za Sloveniju.

Izvor: B92

Najpopularnije terme u Sloveniji: Interesovanje nadmašilo i Bled
Foto: Shutterstock/Adelaides

Iz Slovenačke turističke zajednice potvrdili su za B92.net da je među posetiocima Međunarodnog sajma turizma najveće interesovanje primećeno za banje u Sloveniji.

Cene u banjama se kreću od 15 do 35 evra po danu za bazene i velnes programe.

Terme Čatež su najveće i najpopularnije prirodno lečilište u Sloveniji, a nalaze se na svega 430 kilometara od Beograda, zbog čega su čest izbor za vikend-putovanja, ali i izlete.

U slovenačkim termalnim banjama može se naći lekovito blato i treset, morska voda i aerosoli, kao i poznati izvori mineralne vode.

Istorija banja u Sloveniji seže još od Rimljana, a ova prirodna lečilišta klasifikovana su u 9 područja. Pored Čateža, popularne su i Terme Ptuj, Terme Portorož i brojne druge.

Terme Čatež

Terme Čatež su najpopularnija banja u Sloveniji, a nalaze se na obali reke Save.

Termalna voda na izvorištu ima temperaturu do 63 stepena, a njeni izvori otkriveni su na ušću Save u Krku pre više od 220 godina. Već tada su meštani shvatili da voda sa čateških izvora blagotvorno deluje na telo i duh.

Terme Radenci

Lečilište Radenci ima moderan program lečenja i prevencije zasnovan na tradiciji lečenja kardiovaskularnih bolesti dugoj 140 godina.

Blagodeti mineralne vode bogate ugljen-dioksiodom mogu se probati jedino u ovoj termi.

Terme Ptuj

Ptuj je jedan od najstarijih gradova u Sloveniji. U njemu se mogu pronaći terme koje nude programe za oporavak u kombinaciji sa mazanjem u starorimskom stilu.

Terme Portorož

Terme Portorož nalaze se na morskoj obali. Između solana i pejzažnih parkova smešten je slovenački centar talasoterapije. Na klimu sa visokim sadržajem aerosola utiču i najsevernije solane Jadranskog mora sa dugom tradicijom proizvodnje soli.

Terme Laško

Terme Laško odlikuje jedinstvena termalna voda koja detoksikuje, okrepljuje i revitalizira. Tradicije varenja piva i pčelarstva doprinose stvaranju jedinstvenog velnes iskustva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: