Izvor: B92

Turisti ostavljaju silne pare u Madridu, Barseloni, na Balearskim i Kanarskim ostrvima. Ali tamošnji stanovnici sve teže plaćaju podivljale stanarine i preživljavaju u okruženju koje je usmereno na turiste.

Oskar Vilasante (62) snimatelj je i već 26 godina stanuje u madridskoj četvrti Lavapijes. To je živa četvrt u kojoj borave i madridski umetnici i doseljenici, ali i ta četvrt se sve brže menja, piše Dojče vele.

Vilasante je srcem i dušom pristalica španskog socijaldemokratskog premijera Pedra Sančeza, pogotovo jer je najavio drastičnu promenu u španskom turizmu.

Pandemija je pokazala koliko je opasno zavisiti od gostiju koji možda hoće, a možda i neće doći.

Ali prošle godine je u Španiju došao rekordan broj stranih gostiju – oko 85 miliona, 19 odsto više nego u godini pre toga i 1,9 odsto više nego 2019, dakle pre nego što je korona počela. Tako je i vlada prestala da govori o nekim promenama.

"Mnogo toga se najavljivalo, ali na kraju je sve više investicionih firmi koje tu u Lavapijesu kupuju čitave zgrade. Ceo grad se ulepšava kako bi bio privlačniji za investitore i imućne turiste. A to nije nikakva politika koja ide naruku građanima“, kaže Vilasante.

Stanari napolje, turisti dobrodošli

Najbolji primer je Vilasanteu doslovno pred nosom: susednu zgradu planira da kupi firma Elix Rental Housing. Dosad su u zgradi decenijama živele madridske porodice, zgradi su možda potrebne popravke, ali su i stanarine iz nekih davnih vremena, pa su još za svačiji džep.

Firmi u vlasništvu nemačko-španske Altamar CAM takvi stanari ne trebaju. Prvo će drastično povećati stanarine jer žele da obnove zgradu i iznajmljuju apartmane imućnim turistima.

Samo u Madrid je prošle godine došlo 14 miliona gostiju, gotovo trećina više nego u godini pre toga, i tamo su ostavili 15 milijardi evra.

Glavni grad Španije se trudi da ponudi što više turistima. Osim kulturnih znamenitosti, tamo je mnogo odličnih restorana, luksuznih prodavnica, a uskoro će dobiti i pistu za trke Formule 1.

Mnogo toga raduje i građane Madrida, a rekordna sezona prošle godine je zaslužna što je ceo BDP Španije neočekivano narastao za 2,5 odsto.

Pretrpana Barselona

No, to ima i cenu, o kojoj govore građani kao što je Vilasante: "Katalonija i Andaluzija su nedeljama u vanrednom stanju zbog suše. Poljoprivrednici protestuju jer ne mogu više navodnjavati polja, ali turisti mogu trošiti vode koliko im je volja.“

Najgore je to što cele gradske četvrti nestaju i pretvaraju se u naselja apartmana. To je već gorući problem Barselone. Donedavna gradonačelnica tog grada Ada Kolau je povela krstaški pohod protiv AirBnB-a i sličnih portala za iznajmljivanje stanova turistima.

Ali i nakon osam godina na čelu grada rezultat je skroman. Barselona, sa svojih 1,6 miliona stanovnika, 2023. ugostila je 26 miliona turista, a mnogi građani tog grada nemaju novce da plaćaju podivljale stanarine, niti jela u tamošnjim restoranima.

Poplavu turista već odavno žele da obuzdaju i na Balearskim i Kanarskim ostrvima, a problema imaju i gradovi koji donedavno nisu bili glavno odredište turista, kao što su Sevilja ili Malaga.

I pored svih tvrdnji da su turisti odlučujući ekonomski faktor, u Barseloni se već vidi da tolike reke turista privlače i organizovane bande. Prošle godine je za 27 odsto građana tog grada sigurnost bila najveći problem, a i Madrid strahuje da bi uskoro i njega mogla zadesiti ta sudbina.

"To je još i raj u poređenju sa Parizom!"

I to je relativno: Lili Roz je Francuskinja koja studira u Madridu i kaže nam da je "u poređenju s Parizom, Madrid pravi raj“.

No, daleko joj je veći problem da u Madridu nađe smeštaj koji može da plati. "Već postoje ogromne liste čekanja“, žali se studentkinja.

Kaže da poznaje koleginicu sa Islanda koja jednu sobu u stanu gazdarice već plaća 850 evra mesečno.

Stari stanar četvrti Lavapijes nam mora priznati da i on ima koristi od turista koji dolaze. Otvaraju se dobri restorani, lepe prodavnice, a zbog više policije sada je i manje prosjaka i narkomana, koji su se mogli pre videti.

"Ali radi se o nekoj pravoj meri“, misli Oskar Vilasante. A pravu meru je i političarima teško da nađu kad će i ove godine reke turista doći u njegov grad.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.