Izvor: TU Magazin

Turistički sektor je ključan za ekonomiju Španije. Samo u 2021. godini doprinos turističke industrije budžetu zemlje je iznosio čak 97 milijardi evra. Međutim, masovni turizam je ozbiljno počeo da ugrožava destinacije i život meštana, pa su gradovi širom zemlje počeli da uvode nova pravila vezana za prijem turista

Uprkos očiglednim koristima koje može doneti priliv turista u španske destinacije i gradove, sve više popularnih odredišta, uključujući i Majorku, uvodi određena ograničenja. Nova pravila imaju za cilj da zaustave turiste, koliko god je to moguće. Upravo zbog toga, Toledo ograničava iznajmljivanje stanova i objekata turistima.

Nedavno je Toledo uveo nove propise za zaustavljanje izdavanje stanova i drugih smeštaja za odmor turistima u svom istorijskom središtu. Od sada, samo 20% od ukupnog broja stanova može biti na tržištu dostupno turistima za odmor. Takođe, takvi smeštajni objekti mogu se nalaziti samo u prizemlju ili na prvom spratu ako se ispod nalazi prodavnica, navodi Spanishnewstoday.

Čelnici grada su pravdali ovakvu meru, navodeći da je već sada kasno da se zaustavi masovni turizam koji narušava grad. Još jedan od novih propisa je podrška lokalnim kompanijama, što uključuje i nove poreske formule koje pogoduju lokalnim kompanijama koje pružaju usluge turistima.

Promena urbanističkog planiranja ima za cilj da spreči spekulacije, promoviše stambeno stanovanje, da zaštiti stanovnike i izbegne probleme suživota turista i meštana. Pored toga, treba da podrži lokalne kompanje u cilju odbrane model održivog turizma, navodi se iz Gradske kuće.

Istorijsko središte Toleda je mesto svetske baštine od 1986. godine. Svako širenje turističkih stanova i objekata je pretnja ne samo za Toledo, nego za sve gradove, ističu zvaničnici.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.