Izvor: B92

Austrija je, uz obavezno zaključavanje, koje je u ponoć stupilo na snagu kako za nevakcinisane tako i za vakcinisane Austrijance, istovremeno pooštrila mere ulaska u zemlju i, umesto pravila 3 G, uvela je pravilo 2,5 G.

To znači da je ulazak u Austriju moguć jedino uz potvrdu o vakcinaciji, potvrdu o preležanom kovidu 19, ne stariju od 180 dana ili isključivo negativni PCR test, ne stariji od 72 sata.

I deca starija od 12 godina moraju imati PCR test. Brzi antigenski testovi od ponoći više ne važe kao dokaz, kao ni potvrda o neutralizirajućim antitelima za one koji žele da dokažu da su preležali koronavirus. Izuzetak su prekogranični radnici i ostali putnici koji redovno prelaze granicu iz porodičnih razloga ili razloga studija, školovanja ili posete partneru s kojim žive u zajednici. Za njih je i dalje na snazi pravilo 3G, a to znači vakcinisan, preležao kovid 19, ili negativan antigenski ili PCR test. Samo za njih još važi i antigenski test.

No, i za navedenu grupu izuzetaka dodatno su pooštrene mere. PCR sada važi samo 72 sata, a ne više kao dosad sedam dana, a brzi antigenski test samo 24 sata, umesto dosadašnjih 48 sati. Ono što je austrijska vlada takođe promenila novom odredbom o ulasku u Austriju jeste da je skratila trajanje važenja EU digitalne kovid potvrde o vakcinisanju osoba koje su vakcinisane sa obe doze.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.