Izvor: Beta-AFP

Tvrđava Inka Maču Pikču, zatvorena od kraja januara zbog epidemije koronavirusa, od danas je ponovo otvorena za turiste, ali uz ograničeni broj prijema posetilaca.

"Tvrđavu ponovo otvaramo 1. marta, ali će dnevno moći da uđe 897 ljudi uz stroge mere protiv epidemije koronavirusa", izjavili su izvori bliski peruanskom ministarstvu kulture.

Arheološko nalazište 2. novembra je ponovo otvoreno za posetioce posle osam meseci izolacije zbog epidemije koronavirusa. Međutim, ponovo je 31. januara zatvoreno zbog koronavirusa.

Maču Pikču, što na jeziku kečua znači "Stara planina", izgrađen je u vreme vladavine cara Pačakutija (1438-1471) i nalazi se oko 100 kilometara od Kuska, drevne prestonice carstva Inka na jugoistoku današnjeg Perua.

Lokalitet je 1911. otkrio američki istraživač Hajram Bingam, a 1983. je stavljen na listu Svetske baštine Organizacije UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESKO).

Veliki čileanski književnik Pablo Neruda posetio je 1943. Maču Pikču tri godine pre njegovog otvaranja turistima. Tom mestu je 1945. godine posvetio pesmu "Alturas de Machu Piccu" (Visine Maču Pikčua).

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.