Izvor: B92

Grčka je odlučila da granice i dalje ostanu zatvorene za turiste iz Srbije.

Odlučeno je da zabrana ulaska za naše građane u Grčku ostaje do 25. oktobra, potvrđeno je za Tanjug u grčkom ministarstvu za civilnu zaštitu.

Broj obolelih u Grčkoj se povećava, a u određenim delovima zemlje pooštravaju se mere usled pandemije koronavirusa, stoga je pitanje i koliko naših turista je spremno da preuzme rizik i počasti sebe odmorom u ovoj godini, koju je obeležila globalna pandemija.

Podsetimo, od početka jula Grčka je zatvorila svoje granice, a od tada na svake dve nedelje odluka je revidirana.

Među grčkim hotelijerima nema optimizma, već smatraju da se granice neće otvoriti do kraja godine. Uopšteno, o novoj sezoni se ni ne razmišlja. Na dnevnom nivou ima između 300 i 400 zaraženih, a najveći broj je u oblasti Atike, čak dve trećine.

Na Halkidikiju još važi obaveza nošenja maski i napolju, tako da se za sada svim silama trude da suzbiju virus, a naredna sezona i otvaranje hotela će po svemu sudeći doći kasnije na red za razmatranje.

"Mi smo izgubili nadu da će do otvaranja granica doći pre Nove godine. Zašto je grčka vlada toliko rigorozna prema našim ljudima kada je u Srbiji epideomiološka situacija dosta bolja, uopšte nam nije jasno. Ne vidimo razlog da našim ljudima ne bude dozvoljeno da ulaze u Grčku sa negativnim testom", kaže za B92.net Ana Nikolić, koja godinama živi i radi u Grčkoj.

Foto: Depositphotos/ anyaberkut

Samo mali broj naših turista otišao je putem drevne zemlje Helade. Neki su negodovali i bili ljuti zbog zatvaranja granica, dok su neki pronašli alternativu i otišli u Albaniju, Tursku, Egipat...

Sve grčke rampe: Koliko činova je imala srpska drama?

Grci su donosili odluke preko noći, a granica je za naše turiste bila otvorena svega nekoliko dana, od kada je počela igra po živcima sa brojanjem obolelih i zabranama ulaska. Ostaje da se vidi kako će sve ove odluke uticati na sledeću sezonu, jer su naši turisti ovog leta bili okrenuti drugim destinacijama.

Situacija se menja danonoćno, a mnoge države u koje su državljani Srbije mogli slobodno da uđu uvele su obavezan karantin ili zabranile ulazak, dok su nam se neke države otvorile, što uz test, što bez uslova, te trenutno bezuslovno možemo u 20 zemalja.

Revizija liste trećih zemlja za slobodan ulazak u EU obavlja se svake dve nedelje.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.