Izvor: Tanjug

U svetu minule godine na vreme nije stiglo istim letom kao i njihovi vlasnici 29,4 miliona komada prtljaga, prema podacima firme SITA koja upravlja sistemima informacionih tehnologija za vazduhoplovne kompanije.

Dve godine nakon unapređivanja sistema rukovanjem prtljagom, avioprevoznici su u 2010. ponovo podbacili sa blagovremenim dopremanjem čekiranih kofera putnika, pri čemu u kašnjenju ili gubljenju prednjače evropski prevoznici, dok američke aviokompanije beleže blaže poboljšanje.

Prošle godine je u Evropi u proseku izgubljeno ili pogrešno otpremljeno 12,07 komada prtljaga na 1.000 putnika, 6 % više nego 2009. SITA procenjuje da problemi sa prtljagom nastali zbog poremećaja vazdušnog prevoza u zimskom periodu, kao i zbog vulkanske prašine sa Islanda kad je u aprilu prizemljen veliki deo evropskog vazdušnog saobraćaja.

Prethodne godine je iz različitih razloga otkazano više od 300.000 letova što do sada nije zabeleženo, upozorava SITA. Vraćanje i nadoknada štete zbog kašnjenja prtljaga koštali su avioprevoznike 2,95 milijardi minule godine, a u 2009, 2,5 milijardi.

Uprkos posrtanju, avioprevoznici sve bolje rešavaju gubljenje i kašnjenje isporuka prtljaga nego 2007. godine, kada je kasnila isporuka 42,4 miliona komada bagaža, 18,86 kofera na 1.000 putnika.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.