Nedelja, 24.12.2023.

16:34

Objavljena lista najmoćnijih pasoša u 2023. godini: Gde je Srbija?

Internet stranica Passport Index rangira pasoše 96 zemalja sveta. Ujedinjeni Arapski Emirati se nalaze na prvom mestu u 2023. godini, dok drugo mesto na listi deli čak pet zemalja. Iz zemalja našeg regiona najbolje plasirana zemlja je Slovenija, čiji se pasoš nalazi na odličnom sedmom mestu .

Izvor: TU Magazine

Default images
Foto: photobyphotoboy/Shutterstock

Aktuelna kriza u Ukrajini i Izraelu i Palestini u velikoj meri je uticala na globalna putovanja. I bez svetske krize, nisu svi pasoši jednaki, i ne mogu svi jednako da putuju. Međutim, prema poslednjem izveštaju Passport Index-a, uprkos ovom jazu u mobilnosti, pasoši gotovo svake pojedine zemlje postali su snažniji ove godine. Koji su to najmoćniji pasoši u 2023. godini, i gde je Srbija?

Vlasnici pasoša Ujedinjenih Arapskih Emirata mogu putovati bez viza u čak 180 zemalja sveta. Oni su ove godine sa prvog mesta „skinuli“ dugogodišnje prvake, Japan i Singapur. Na drugom mestu se nalazi pet država, to su Nemačka, Španija, Francuska, Italija i Holandija.

Od zemalja regiona, najbolje je rangirana Slovenija, koja se nalazi na sedmom mestu. Pasoš Hrvatske se nalazi na osmom mestu, Srbije na 32. kao zemlje čiji državljani mogu putovati u 137 zemalja bez vize, a Crne Gore na 37. mestu. Od ostalih zemalja u regionu, Severna Makedonija se nalazi na 36. mestu a Bosna i Hercergovina na 44. mestu.

Koji pasoši su lošije kotirani na listi?

Passport Index opisuje Ujedinjeno Kraljevstvo kao jednog od "gubitnika" u 2023. godini. Iako je Ujedinjeno Kraljevstvo zabeležilo rast svoje globalne ocene mobilnosti, ovaj uzlazni trend je usporen borbom zemlje nakon Brexita da postigne sporazume o viznom režimu sa državama članicama Europske unije. Međutim, Ujedinjeno Kraljevstvo još uvek ima pristup bez viza u 175 zemalja.

Na samom dnu se nalazi Avganistan, čiji državljani mogu putovati u samo 39 zemalja sveta bez prethodnog izdavanja vize. Pored Avganistana, na dnu se nalaze i Sirija, Pakistan, Somalija, Jemen, Irak i Bangladeš.

Listu najmoćnijih pasoša na svetu možete pronaći na zvaničnoj internet stranici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: