Izvor: B92

Kada pomislimo na putovanje, uglavnom imamo na umu obilazak velikih evropskih gradova poput Rima, Pariza, Londona...Međutim, manji gradovi mogu da budu takođe šarmantni, s predivnom arhitekturom i kulturno-istorijskim znamenitostima koje možete da otkrijte, ali u miru, bez gužve.

Od skromnih ribarskih gradova do srednjovekovnih gradića na vrhu brda - predstavljamo najlepše male gradove širom Evrope, prema odabiru CNN-a.

Na ovoj listi su našli i gradovi iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije. Ali da krenemo redom.

Hithorn (Holandija)

Zovu ga holandskom verzijom Venecije s tim što se Hithorn ne suočava sa naletom turista kao italijanski grad. U centru Hithorna nema automobila, pa je jedini način da se krećete pešice ili brodićem.

Gimarais (Portugal)

Ovaj gradić je ključan za istoriju Portugala - proglašen je prvom prestonicom zemlje u 12. veku, a njegovi srednjovekovni centar je ostao uglavnom netaknut, prepun samostana, veličanstvenih palata i dvorca, koji je smešten na vrhu litice.

U ovom gradu ne zaboravite da probate lokalni specijalitet torta di Gimarais - pecivo punjeno bundevom i mlevenim bademima

Roskof (Francuska)

Lučki gradovi umeju da budu prljavi, ali ne i lepi mali Roskof u francuskoj regiji Bretanja.

Angijari (Italija)

Srednjovekovni gradić na granici Toskane i Umbrije nalazi se na brdu i predstavlja pravu poslasticu za sve turiste koji ga posete.

Nafplio (Grčka)

Prekrasni Nafplio prostire se na Peloponezu, a bio je prva prestonica moderne Grčke.

Ukoliko vas više zanima istorija prilikom obilaska nekog mesta, u Arheološkom muzeju ćete pronaći predmete koji datiru iz mikenskog doba.

Mostar (BiH)

Kako piše CNN, Mostar je danas omiljena destinacija u Bosni i Hercegovini, a njegovo glavno obeležje je Stari most.

Njega su izgradile Osmanlije u 16. veku i dugo se smatrao jednim od najboljih primera balkanske islamske arhitekture.

Most su u novembru 1993. godine srušile hrvatske snage tokom balkanskih ratova, a obnovljen je 2004. godine.

Macara del Valo (Italija)

Ovaj grad su osnovali Feničani pre skoro 3.000 godina. Njegova istaknuta atrakcija je Satiro Danzante ili plesni satir, drevni bronzani kip izvučen iz mora 1998. godine

Clovelly (Velika Britanija)

Nekada su magarci bili jedini način da se neko penje i spušta niz strme ulice lepog ribarskog sela u Devonu, u jugozapadnoj Engleskoj.

Automobili i dalje nisu uvedeni, jer se grad nalazi na dnu litice od 120 metara, pa se roba se prevozi sankama.

Dinkelsbil (Nemačka)

Dineklsbil ima sve - slatki istorijski centar, drvene kuće i tornjeve. Nalazi se na nemačkom romantičnom putu, poznatom po svojim zanosnim gradovima.

Obavijen srednjovekovnim zidinama s velikom gotičkom crkvom, bio je mesto snimanja filma Enigma Kaspara Hauzera

Korčula (Hrvatska)

Meštani kažu da je ovde rođen Marko Polo, dok Mlečani to osporavaju.

U svakom slučaju, CNN ističe da je to grad svetske klase, s blistavo belim ulicama, kućama isklesanim od lokalnog kamena i prekrasnim zgradama koje su ostavili Mlečani, koji su ovde vladali vekovima.

Kenmare (Irska)

Nalazi se na jugu okruga Keri u Irskoj u istoimenom zalivu.

Poznat je po hrani i predivnim pogledima, sa velikim planinama koje se uzdižu iznad netaknutog zaliva

Piran (Slovenija)

Iako Slovenija ima samo deo obale između Italije i Hrvatske, na tom malom potezu se nalazi nekoliko prekrasnih gradova. Uključujući i Piran.

Divnom arhitekturom i ribarskim brodićima usidrenim u maloj luci pomalo podseća na Veneciju.

Reine (Norveška)

Želite slatki norveški gradić, udaljen, mali i uz obalu? To je Reine - jedno od najspektakularnijih mesta u arhipelagu Lofoten, s prekrasnim vidikovcem na ostrva i selom Reinebringen, neposredno pored grada.

Regencos (Španija)

Nalazi se južno od Dalijevog trougla, mesta u kojem je poznati umetnik živeo i radio.U pitanju je planinsko područje tihih sela, u kojima se nalaze ostaci srednjovekovnih zidina, crkve i tradicionalne kamene kuće.

Tarnof (Poljska)

Šetnjom Starim gradom otkrićete da i dalje ima šarm malog grada, u kojem se ogleda mešavina arhitektonskih stilova, gotike i mnogo jevrejskog naselda

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.