Izvor: B92

Morske dubine oko Vilsonovog rta u Australiji toliko su bogate raznovrsnim živim svetom da mogu da konkurišu najvećem koralnom grebenu na svetu.

Oduševljeni najnovijim snimcima podvodnih pejzaža koje su načinila robotizovana vozila na dubini između 30 i 100 metara, australijski naučnici istakli su da je bez sumnje moguće uporediti ih sa onima koji pripadaju Velikom koralnom grebenu blizu obale Kvinslenda u Australiji.

Raznobojne bašte sunđera, korala, anemona i egzotičnih vrsta riba samo su neki od oblika živog sveta koji su zabeleženi prilikom poslednje naučne ekspedicije, navode iz službe “Viktorija Pprkovi” koja upravlja brojnim marinskim nacionalnim parkovima rta Vilsons.

"Na ranijim mapama već je bio zabeležen veliki deo ovih podvodnih struktura, ali nismo znali gotovo ništa o živom svetu. Nova otkrića prevazišla su sva naša očekivanja”, izjavio je Stefan Hou, direktor marinskih nauka službe “Viktorija parkovi”.

Pred naučnicima je sada veliki posao jer istraživanja nisu ni blizu kraju, a Veliki koralni greben u međuvremenu ostaje jedna od najvećih atrakcija Australije.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.