Sve više država zabranjuje novogodišnji vatromet

Prekrasan prizor šarenila i oblika na noćnom nebu decenijama je simbol ulaska u novu godinu.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.12.2023.

09:33

Sve više država zabranjuje novogodišnji vatromet
Foto: Profimedia

Ali ta lepota, nažalost, dolazi sa glasnom, zaglušujućom bukom. Ona smeta kućnim ljubimcima, ali i deci, kao i starijima slabijeg zdravlja. I dok jedni ne mogu zamisliti doček bez svetlosnog spektakla koji obasjava nebo, drugi podržavaju novi trend koji u Evropi sve više uzima maha. Poslednjih godina se sve više mesta odlučuje na proslavu bez buke.

Mediji pišu kako je u Holandiji čak 16 opština najavilo da će u 2024. ući bez svetlosno-zvučnog spektakla. Među njima su, na primer, Tilburg, Arnem i Ajndhoven, koji prvi put u svojoj istoriji spremaju proslave bez bučnih događaja. Nekoliko opština je najavilo da će podržati zabranu, ali od sledeće godine. Ovo samo pokazuje da će se ovaj trend nastaviti širiti i u budućnosti. Razlozi za zabranu su buka, koja je posebno štetna i stresna za kućne ljubimce, kao i svetlosno i zvučno zagađenje, kao i zagađenje na tlu koje ostaje nakon ispaljivanja lakih raketa.

Naravno, nije samo Holandija deo ovog trenda. Slovaci su od ove godine potpuno zabranili prodaju i upotrebu pojedinih pirotehničkih proizvoda. Zabrana se odnosi na vatromete F2 i F3, koji uključuju petarde, prskalice, vatromete, rimske sveće, minske vatromete, baražne vatromete i sve rakete koje proizvode buku. Ovo je redak primer da se odluka o zabrani donosi na nacionalnom nivou, u većini evropskih zemalja odluka je prepuštena lokalnim vlastima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: