Sreda, 06.12.2023.

09:46

Grci hteli da se reše turista, reagovalo ministarstvo

Grčko ministarstvo zdravlja traži pomoć policije protiv prevaranata koji su izmišljanjem najezde stenica pokušali da uplaše strane turiste i prisile ih da napuste stanove za kratkoročno iznajmljivanje u Atini.

Izvor: index.hr

Grci hteli da se reše turista, reagovalo ministarstvo
Shutterstock/ Billion Photos

U saopštenju ministarstva navodi se da su plakati zalepljeni ispred stambenih zgrada u središtu grada, ukrašeni lažnim logotipima ministarstva i opštine Atina, "apsolutno lažni".

Na plakatima, upućenim "dragim posetiocima" na pogrešno napisanom engleskom, tvrdilo se da su zdravstvene vlasti naredile evakuaciju lokalnih "privatnih pansiona kako bi se zaštitilo javno zdravlje stalnih grčkih stanara". Navodeći nepostojeću najezdu stenica, zapretili su posetiocima kaznom od 500 evra ako ne napuste smeštaj i pristojno su im poželeli ugodan boravak u Grčkoj.

Osim krize troškova života, Atina i drugi delovi Grčke suočavaju se sa stambenim problemima koji su uglavnom uzrokovani porastom broja stanova za kratkoročno iznajmljivanje (stan na dan), većinom namenjeni stranim posetiocima. To je podstaklo rast dugoročnih troškova najma za Grke, od kojih su mnogi bili prisiljeni da napuste stambena područja u središtu Atine, piše Gardijan.

Vrednosti nekretnina takođe rastu, delom zbog programa "zlatne vize" koji stranim ulagačima u nekretnine nudi boravak. Turizam je vodeći pokretač grčke privrede, čini petinu njegove godišnje proizvodnje i očekuje se da će ova godina biti rekordna po dolascima.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je zatražilo od policije da učini sve što je potrebno kako bi se pozabavila prevarom. Rečeno je da "nikome nije dopušteno da teroriše i širi dezinformacije u javnost" o pitanjima javnog zdravlja. Grčka nije zabeležila veće probleme sa krvopijama koje su nedavno izazvale iznenađenje u Francuskoj.

Stenice, koje su uglavnom nestale iz svakodnevnog života do 1950-ih, ponovo su se pojavile i postale su sve otpornije na hemijske tretmane. Mogu biti prisutne u dušecima, ali i u odeći i prtljazima. Izlaze noću kako bi se hranile ljudskom krvlju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: