Ponedeljak, 04.12.2023.

20:21

Noćna mora navigatora: Vulkansko ostrvo u obliku planine u vodama Jadranskog mora

U vodama Jadranskog mora, na oko 60 kilometara udaljenosti od hrvatskog ostrva Vis, nalazi se neobično malo ostrvo Jabuka.

Izvor: B92, TU Magazine

Noćna mora navigatora: Vulkansko ostrvo u obliku planine u vodama Jadranskog mora
Foto: Gerald Robert Fischer/Shutterstock

To je najudaljenije ostrvo u Hrvatskoj i sigurno najusamljenije, jer ga sem ljudi izbegavaju čak i ptice. Zašto je to tako?

Jabuka je malo vulkansko ostrvo u obliku planine i na njemu ne postoje ni obala ni uvala, već samo 97 metara visoka kupa crnog vulkanskog kamenja. Na njemu ima malo života, malo vegetacije i oduvek je bilo napušteno. Tu u zajednici jedino žive jedna vrsta malog crnog guštera i neka vrsta različka, i odolevaju svim pritiscima.

Interesantno je po tome što je stenje puno magnetita, i ima magnetna svojstva, pred kojim brodska navigacija ostaje potpuno nemoćna. Magnetit je prirodni oksid gvožđa u stenama koji izaziva loše kretanje magnetskih igala kompasa brodova u prolazu.
Jabuka se nalazi u dubokim vodama, i izložena je jakim vetrovima i strujama, pa nije lako dostupna. Obala nije zgodna za pristajanje, a nema ni uvala koje bi brodove mogle da zaštitite od vremenskih prilika. Strme litice onemogućavaju izgradnju zaklona, a okolne vode duboke su 200 metara i nisu pogodne za sidrenje. Osim toga, stene ne pružaju ništa za šta bi mogli da se vežu čamci.

Ostrvo je od 1958. godine zaštićeno kao spomenik prirode, a posle Drugog svetskog rata koristila ga je vojska za vežbe gađanja iz aviona. Okolno more bogato je ribom i škampima, zbog čega ovo područje najčešće posećuju ribari.

Međutim, iako neki kažu da brodovi aktivno izbegavaju ostrvo zbog njegove magnetske anomalije, istina je malo drugačija. Ostrvo se u stvari nalazi daleko od svih morskih puteva, a brodovi se retko mogu videti u blizini, osim onih koji su se uputili ka ostrvu. Danas je dosta popularno kod turista, koji sa jedrilicama ili gliserima dolaze da se bolje upoznaju sa ovim čudnim i interesantnim ostrvom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: