Njujork je dobio neverovatnu atrakciju: Ručak na vrhu nebodera FOTO

Njujork je dobio novu atrkaciju za sve one koji žele da ovekoveče novo pomalo zastrašujuće iskustvo i da se na tren osete kao radnici sa jedne od najčuvenijih crno-belih fotografja na svetu, one iz 1932. godine - "Ručak na vrhu nebodera" koja je i simbol Velike jabuke.

Izvor: B92

Nedelja, 03.12.2023.

13:42

Njujork je dobio neverovatnu atrakciju: Ručak na vrhu nebodera FOTO
Foto: Shutterstock/Sean Pavone

"Greda ili nosač" nalazi se na 69 spratu Rokfeler centra, na vidikovcu - Top of the Rock, a cena, uz poruku, ''vidimo se na vrhu'' nešto je viša od 40 dolara.

Naziv atrakcije nastao je kao podsećanje na čelični nosač ovekovečen na jednoj od najpoznatijih fotografija - simbola Njujorka.

Na fotografiji koja važi za jednu od najprepoznatljivijih 20. veka, 11 muškaraca ruča sedeći na čeličnom nosaču na vrhu još nedovršenog Rokfeler centra na visini koja oduzima dah - na 69 spratu. Ispod njihovih nogu vidi se Menhetn, uključujući i Central park.

Atrakcija nazvana - greda - čelični nosač okreće se kako bi posetioci iskusili novo iskustvo i novi pogled na Njujork, preneli su američki mediji.

Istovremeno na nju može da sedne sedam ljudi. Greda se potom diže na 3,5 metra i okreće za 180 stepeni pružajući mogućnost turistima i Njujorčanima da sa više od 260 metara vide Menhetn - Hadson, Central park.

Na postu ispod, listajući na deseno, možete videti kao atrakcije izgleda.
Posetioci navode da bez obzira na mnogostruke sigurnosne mere ipak ostaje osećaj straha i divljenja za sve te hrabre radnike koji su gradili Rokfeler centar, posebno kada se sete da su skoro vek ranije to činili bez neke posebne zaštitne opreme.

Fotografija napravljena 20. septembra 1932. godine, 12 dana kasnije je objavljena u nedeljnom izdanju ''Herald tribjuna'', kao kako se pretpostavlja, reklama za novi impresivni neboder.

"Ručak na vrhu nebodera", vrlo brzo je postao i simbol nade za naciju koja se bori, ali i personifikacija 250.000 radnika koji su u vreme Velike depresije, kako navodi arhivar Rokfeler centra, gradili simbole Njujorka bez mnogo zaštitne opreme.

"Zbog svega toga, ali dobre plate, bili su spremni i da umru", kako je navedeno u knjizi Džona Razenberga "Visoki čelik, Hrabri ljudi koji su gradili najveličanstveniji neboder u svetu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant se oglasio: Spremamo se za rat

Francuska mornarica se priprema za potencijalne vojne operacije usred sve većeg rizika od oružanog sukoba, rekao je komandant francuske borbene grupe nosača admiral Žak Malar.

14:21

11.4.2024.

1 d

Podeli: