Želite da se preselite u inostranstvo i radite na daljinu? Ovo su top-zemlje za vas

Vize za digitalne nomade mogu se razlikovati od zemlje do zemlje. Najviše se razlikuju u visinu poreza koji se plaćaju, u dužini trajanja i iznosu minimalnih primanja.

Izvor: TU Magazine

Četvrtak, 30.11.2023.

11:05

Želite da se preselite u inostranstvo i radite na daljinu? Ovo su top-zemlje za vas
Foto: Shutterstock/Jose Luis Carrascosa

Postoji nekoliko načina za dobijanje takvih viza, koji se već uveliko koriste, i postoji mnogo zemalja koje ih nude. Među najboljim u svetu i Evropi nalaze se Hrvatska, Rumunija i Malta.

Želite da se preselite u inostranstvo i probate rad na daljinu? Postoje desetine destinacija koje nude vize za takve radnike.

Koje su najbolje i najgore evropske zemlje za digitalne nomade?

VisaGuide, internet stranica koja se bavi vizama, sastavila je listu najboljih opcija za digitalne nomade i zemlje za rad na daljinu. Njihovi programi vam osiguravaju zakonsko pravo na život i rad u zemlji određeno vreme. Međutim, vize se mogu razlikovati u pogledu visine poreza, dužine trajanja i visine minimalnih prihoda.

Koja evropska država ima najbolju vizu za digitalne nomade?

Kako bi se rangirali programi digitalnih nomada, stranica VisaGuide je uporedila poreske politike, uključujući dužinu razdoblja bez poreza, trajanje vize i zahteve za minimalni prihod. Takođe su uzeti u obzir brzina interneta, troškovi života, globalna zdravstvena ocena i turistička popularnost kako bi se utvrdile najbolje i najgore destinacije za digitalne nomade.

Španija je osvojila prvo mesto u svetu i Evropi. Njihova digitalna nomadska viza nudi razdoblje od šest meseci bez plaćanja poreza, nakon čega radnici moraju plaćati 15%, a zahteva minimalni prihod od 2.140 evra mesečno.

Što se tiče načina života, Španija ima jednu od najvećih brzina interneta i najvišu ocenu zdravlja. Troškovi života iznosili su 673 evra mesečno, što zemlju stavlja na visoko prvo mesto, navodi Juronjuz (Euronews).

Rumunija je zauzela drugo mesto u Evropi zahvaljujući najvećoj brzini interneta od svih ispitanih zemalja i najnižim mesečnim troškovima života od 539 evra. Međutim, viza dolazi sa visokim zahtevima minimalnog prihoda čak od 3.300 evra.

Na petom mestu u svetu i trećem u Evropi je Hrvatska, koja ne stoji dobro po pitanju brzine interneta, ali ima odlične uslove za rad. Potrebni mesećni prihodi za rad su 2.539 evra mesečno i ukupni mesečni troškovi života iznose 686 evra.

Malta, još jedna zemlja s dobrim programom oslobođanja od plaćanja poreza, traži minimalni prihod od 2.700 evra. Troškovi života ovde su malo viši i iznose 781 evro mesečno, pa se Malta nalazi na četvrtom mestu.

Island traži najvišu zaradu

Ako želite da se preselite na Island, morate pronaći posao sa minimalnim mesečnim prihodom od čak 7.000 evra. Ovaj uslov, zajedno sa visokim troškovima života od 1.181 evra mesečno, stavlja zemlju na 36. mesto u svetu i pretposlednje mesto u Evropi.

Kipar je najgora zemlja u Evropi za digitalne nomade

Pretposlednji u svetu i poslednji u Evropi je Kipar. Državni program digitalnih nomada zahteva od radnika da plate 20 do 35% poreza nakon šestomesečnog razdoblja bez poreza. Takođe ima visoki uslov minimalnog mesečnog prihoda od 3.500 evra. Osim toga, ova zemlja ima jednu od najmanjih brzina interneta u Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: