Nesuđeni dom slavnog vojskovođe: Napoleonova kuća u kojoj se piju najbolji kokteli

Napoleonova kuća je jedno od kultnih mesta u Nju Orleansu. Iako je nazvan po francuskom generalu, osim imena nema mnogo veze sa Bonapartom.

Izvor: B92

Sreda, 29.11.2023.

10:19

Nesuđeni dom slavnog vojskovođe: Napoleonova kuća u kojoj se piju najbolji kokteli
Foto: Profimedia

Priča se da je kuća trebalo da služi kao rezidencija Napoleona u slučaju da vojskovođa odluči da poseti Luizijanu, ali to se nikada nije dogodilo.

Navodno je postojao plan prvobitnog vlasnika kuće, gradonačelnika Nju Orleansa Nikolasa Žiroda, da Napoleonu pruži utočište, ali ga je dočekala vest o Bonapartinoj smrti u egzilu na Svetoj Heleni 1821. godine. Čak i kada je bila u vrhunskom obliku početkom 19. veka, trospratna rezidencija od cigle i štukature bila je jedna od najlepših u gradu, a danas se smatra jednim od najboljih primera arhitekture pod francuskim uticajem u SAD. Znamenitost Nju Orleansa stara 200 godina savršeno se uklapa u ležernu atmosferu Francuske četvrti.

Tokom 20. veka kuća je pretvorena u bar – popularno sastajalište umetnika i pisaca. Detalji daju poseban pečat mestu gde vreme ne teče. Tamo možete pijuckati koktele i slušati Betovenovu Eroiku, simfoniju koju je kompozitor posvetio Bonaparti jer je bio fasciniran njegovim idejama. Ali kada je Napoleon krunisan 1804. godine, Betoven je izbrisao posvetu i posvetio delo svom umetničkom pokrovitelju, princu Lobkovicu.

Ako vas put odvede u Nju Orleans, Napoleonova kuća je jedno od mesta koje svakako vredi posetiti, ako ni zbog čega drugog, onda zbog posebne atmosfere i sendviča – muffuleta sa suvim mesom i sirom sa pikantnim sosom. Kućno piće je Pimm's Cup, koktel koji je postao popularan 1940-ih, a sastoji se od džina sa limunadom, seven apa i kriške krastavca. Kultni koktel i dalje divno osvežava u vrelim letnjim noćima u Nju Orleansu.
Foto: Profimedia

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: