Kuća Kloda Monea kod Pariza je magično mesto: Puno raskošnih detalja i živopisnih boja FOTO

Klod Mone bio je francuski impresionistički slikar koji je živeo i stvarao u 19. i 20. veku, a čak i ako niste zaljubljenik u umetnost, sasvim sigurno ste bar jednom čuli za njegov lik i delo.

Izvor: zena.blic.rs

Utorak, 28.11.2023.

09:48

Kuća Kloda Monea kod Pariza je magično mesto: Puno raskošnih detalja i živopisnih boja FOTO
Foto: Profimedia

Danas Moneovu kuću u mestašcetu Živerni, na oko sat vremena vožnje severozapadno od Pariza, poseti više od pola miliona turista svake godine; odnosno tokom sedam meseci godišnje, s obzirom na to da je kuća otvorena od aprila do oktobra. Ono što mami svetske putnike ovde jeste raskošni vrt na kome je slavni slikar radio ceo svoj život, čarobno slatka kuća i njen zadivljujući enterijer.

Mone je sa porodicom, suprugom Alis i osmoro dece, u ovoj kući proveo tačno 43 godine, od 1883. pa sve do smrti 1926. godine. Tokom ovog dugog razdoblja on je kuću polako doterivao po sopstvenom ukusu, prilagođavajući je potrebama svoje porodice i profesionalnog života.

Iako su u to vreme prozorska okna tradicionalno farbana u sivo, Mone je rešio da razbije monotoniju izabravši zelene žaluzine, te ružičastu fasadu. On je takođe ispred kuće posadio cveće i drveće upravo u zelenim i roze nijansama u nameri da se kuća na neki način stopi sa baštom.
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Mone je bio zaljubljenik u žive boje, a enterijer u njegovom domu to jasno i odražava. Sam je izabrao čitav kolorit u kući, a posebno se izdvaja dnevna soba za sedenje u plavoj boji, kako na zidovima, tako i na nameštaju, koja je u harmoniji sa japanskim slikama na drvetu koje je slikar strastveno sakupljao 50 godina i imao ih preko 200. Voleo je da mu uvek budu na oko i veoma su ga inspirisale.

Još malo japanske kulture našlo je mesta u Moneovoj kući, posedovao je nekoliko komada nameštaja od bambusa, koji je u to doba bio veoma moderan.

Prostorija koja zaista može da posluži kao svojevrsna vremenska mašina jeste soba koja je prvobitno služila kao Moneov atelje, a kasnije ju je pretvorio u sobu za pušenje, gde bi primao kolege, prijatelje, trgovce umetninama, kolekcionare, kritičare... Danas na zidovima vise reprodukcije Moneovih slika.
Foto: Profimedia
Slikar je za života u spavaćoj sobi na zidovima kačio imprestionističke slike svojih prijatelja Sezana, Renoara, Manea, Pisara, Berte Morizo, Budena... Danas su, umesto ovih dragocenih slika, na zidovima okačene slike umetnika kolonije Živerni, ali osim toga sve je u Moneovoj kući autentično. Nameštaj i dekoracija su onakvi kakvi su bili za njegovog života.

I trpezarija i kuhinja su neverovatno živopisne i inspirativne; trpezarija je ofarbana u dve nijanse žute, a njeni zidovi su prepuni japanskih grafika. Kuhinja, koja je povezana sa trpezarijom radi lakšeg posluživanje, ciljano je u plavoj boji kako bi bila u harmoniji sa žutom trpezarijom. Obložena je pločicama iz Ruana sa specifičnom šarom, a zidove krasi kolekcija bakrenog posuđa koja je u suprotnosti sa hladnoćom plave boje. Ogromna peć na ugalj i drva održavala je kuhinju toplom tokom cele godine. Iz kuhinje se stepenicama izlazi u baštu, koja je zaista priča za sebe i bajkovito mesto vredno pažnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: