Dragulj istočne Evrope: Netaknuta priroda i dašak egzotike za ljubitelje planina VIDEO

Prva tačka koju vredi posetiti za sve ljubitelje prirode je Nacionalni park Lagodeki, najstariji rezervat u zemlji.

Izvor: pun kufer

Nedelja, 26.11.2023.

11:27

Dragulj istočne Evrope: Netaknuta priroda i dašak egzotike za ljubitelje planina VIDEO
Foto: Shutterstock/JOPstock

Zaštićen je od 1912. godine. U njemu ćete naći 180 kvadratnih kilometara bujnog, neravnog terena prošaranog vodopadima, nazubljenim liticama, rupama za vodu i srednjovekovnim lokalitetima poput tvrđave Mači.

Ako se pitate gde da idete u planine, a da ne morate da idete avionom do odredišta, bivša članica Sovjetskog saveza – Gruzija – može biti pravi izbor.

Da, znamo da su Dolomiti sjajni, isto znamo za Alpe, ali na istoku je mnogo jeftiniji smeštaj, prelepa netaknuta priroda i dašak egzotike. Dakle, ako tražite novu destinaciju za osvajanje planinskih vrhova, svakako razmislite o tome da date šansu Gruziji.

Kavkaski planinski lanac Gruzije je dragulj istočne Evrope i san za planinare svih nivoa, od dnevnih planinara do iskusnih planinara. Širom zemlje posetioci mogu da očekuju pejzaž koji podseća na Gospodara prstenova, od čudnih sela i snežnih vrhova do beskrajnih dolina i zelenih polja. Dok čitate ovo, možda je zaista vreme da spakujete svoje torbe i planinarsku opremu pre nego što se pročuje o ovom blagu i svi pohrle na njega…

Prva tačka koju vredi posetiti za sve ljubitelje prirode je Nacionalni park Lagodeki, najstariji rezervat u zemlji. Zaštićen je od 1912. godine. U njemu ćete naći 180 kvadratnih kilometara bujnog, neravnog terena prošaranog vodopadima, nazubljenim liticama, rupama za vodu i srednjovekovnim lokalitetima poput tvrđave Mači. Posetioci mogu ići na razne duge pešačke staze i na njima provesti od jednog do tri dana. Da biste došli do Lagodekija iz Tbilisija, glavnog grada Gruzije, treba vam tri sata vožnje autobusom koja će vas koštati nešto manje od 4 evra. Takođe, ako želite, dobra je ideja da iznajmite automobil ili se prijavite za jednodnevni izlet sa turističkom kompanijom već od oko 30 evra po osobi. Cena će varirati u zavisnosti od operatera, broja ljudi u vašoj grupi i od toga koliko dugo želite da istražujete park.

S druge strane, svi oni koji vole spoj prirode i istorije trebalo bi da krenu na sever od Tbilisija do sela Stepantsminda. Neposredno izvan sela, pratite markiranu stazu do crkve Gergeti Trojice, gruzijskog pravoslavnog spomenika koji datira iz 14. veka. Iskusni planinari mogu da završe pešačenje za oko sat i po, što im daje dovoljno vremena da ostanu na stazi i zaustave se da fotografišu pejzaž, bilo da se radi o drevnoj karauli ili pastiru koji čuva svoje stado ovaca.

Ponesite ručak i provedite sat vremena istražujući crkvu, jednostavnu strukturu ispunjenu svećama i relikvijama koje su ostavili hodočasnici i planinari. Unutrašnjost je otvorena od 9 do 17 časova, a fotografisanje je zabranjeno. Takođe ćete morati da ponesete odeću, jer muškarci moraju da nose pantalone, a žene dugu suknju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: