Subota, 25.11.2023.

20:40

Na obalama Crnog mora nalazi se jedno od najpoznatijih bugarskih letovališta

Iako je Varna nadaleko poznata kao letovalište, u gradu postoje mnoge znamenitosti koje svakako vredi posetiti.

Izvor: B92, Ona.rs

Na obalama Crnog mora nalazi se jedno od najpoznatijih bugarskih letovališta
Foto: Shutterstock/Valentin Valkov

Mnogo je razloga za posetu trećem gradu po veličini na tlu Bugarske, koji se nalazi na obalama Crnog mora.

Varna je nadaleko poznata kao letovalište, iako u gradu postoje mnoge znamenitosti koje svakako vredi posetiti. Zapravo je celokupan crnomorski region, u kome se i ovaj grad nalazi, poznat po toplim izvorima mineralne vode i plažama sa sitnim peskom, što Varnu čini jednim od najpoznatijih letovališta u zemlji.

Grad bogate istorije

Neverovatno bogate muzejske zbirke svedoče o dugoj i plodnoj istoriji ovog, danas bugarskog grada, u kome su boravili mnogi narodi i kulture, kako tračka i starogrčka, tako i rimska, te vizantijska i druge. I svaka od tih kultura ostavila je trag, o čemu danas svedoče materijalni ostaci, koji su deo zbirki muzeja u Varni.

Originalni artefakti izrađeni od zlata, za koje „Visit.varna.bg“ navodi da su najstariji na celom svetu, budući da su izrađeni u periodu između 4.600 i 4.200 godine pre naše ere, takođe se mogu videti u jednom od muzeja u ovom gradu.

A ono što dodatno neretko oduševljava posetioce ovog crnomorskog grada jesu i rimska termalna kupatila, koja se smatraju četvrtim po veličini na evropskom tlu.

Zanimljive lokacije u Varni

Sa brojnim pozlaćenim kupolama, ali i fascinantnim freskama i vitražima, jasno je zbog čega se među atrakcijama Varne posebno izdvaja saborni hram posvećen Uspenju Presvete Bogorodice.

Kamena šuma je, bez sumnje, još jedna od vrlo atraktivnih lokacija za turiste koji posećuju ovaj crnomorski grad. U pitanju su stenske formacije, koje su fomirane milionima godina ranije, navodi se na „Wanderlog.com“.

Porodice sa mališanima ne zaobilaze Zoološki vrti i Delfinarijum u Varni, gde mogu uživati u sjajnim predstavama u kojima su glavni glumci delfini.

Istorija grada može se videti u Arheološkom muzeju Varne, u kome se nalaze mnogobrojni artefakti otkriveni na pdoručju grada, koji svedoče o njegovom bogatim nasleđu. Izuzev eksponata iz helenističkog i rimskog, ali i slovenskog perioda, u ovom muzeju se mogu videti i predmeti izrađeni od zlata, stari oko šest hiljada godina. Zlatne ogrlice, narukvice i minđuše, koji su deo muzejske zbirke, smatraju se najstarijim obrađenim predmetima od zlata na čitavom svetu.

U Varni se nalazi i posve neobičan muzej, Kuća leptira Varna, ali i Pomorski i Muzej moderne istorije, te Muzej istorije medicine i Etnografski muzej.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: