Ovo su najskuplji i najjeftiniji restorani Evrope

S obzirom da se Kopenhagen pojavio kao novi globalni lider u fajn dajningu, nije iznenađujuće da se danska prestonica nalazi na samom vrhu liste najskupljih gradova na svetu kad su restoranu u pitanju.

Izvor: B92

Subota, 25.11.2023.

17:41

Ovo su najskuplji i najjeftiniji restorani Evrope
Foto: Shutterstock/fornStudio

Ako ćemo iskreno, nije samo hrana najskuplja, ovaj grad važi za najskuplje gradove sveta generalno.

Internet stranica Maxima je nakon dužeg istraživanja dala odgovor na pitanje gde se nalaze najskuplji restorani na Starom kontinentu. Prema njihovom izveštaju, skandinavski gradovi zauzimaju prva tri mesta na listii najskupljih gradova, odnosno gradova sa najskupljom hranom u restoranima. Tri ubedljivo najskuplja grada su Oslo, Kopenhagen i Bergen.

Istraživanje se bazira na upoređivanju cene obroka u jeftinom restoranu, cene obroka u restoranu srednje klase i cene obroka od tri sleda u vrhunskom restoranu. Istraživanje je uključivalo cene ručka i večere.

Oslo je na prvom mestu na listi kao najskuplji evropski grad za uživanje u restoranima sa prosečnom cenom od 66.48 evra za dve osobe. Ova cena je gotovo 400% viša od prosečne cene od restorana u recimo Istanbulu. Cena obroka za dvoje u Kopenhagenu iznosi u proseku 63 evra. Cena obroka u Bergenu je nešto niža od toga.

S druge strane, tri najjeftinija grada su Istanbul, Sankt Peterburg i Budimpešta. Najveći turski grad, Istanbul, ima prosečnu cenu od 17.42 evra za dve osobe. Ovaj grad nudi prava niskobudžetna gastronomska iskustva kada je u pitanju ručak ili večera, što ga čini najjeftinijim gradom u Europi.

Sankt Peterburg je drugi najjeftiniji grad u Evropi s prosečnom cenom za dvoje od 21.60 evra. Ruski grad nudi niz pristupačnih restorana, uključujući barove. Međutim, prosečna cena jela u restoranu srednje klase je 30.10 evra, što je više nego u Istanbulu. Budimpešta je treći najjeftiniji grad u Evropi, gde obrok u restoranu za dvoje košta u proseku 22.50 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

1 d

Podeli: