Petak, 24.11.2023.

13:27

U austrijskoj prestonici otvoreno 14 božićnih sajmova

Od sredine novembra do kraja sajma, u Beču je za posetioce otvoreno 14 božićnih sajmova, ove godine sa ukupno 777 štandova, koji nude tipične božićne poslastice, poklone i ručno izrađene proizvode.

Izvor: klix.ba

U austrijskoj prestonici otvoreno 14 božićnih sajmova
Foto: Ungvari Attila/Shutterstock

Bečki božićni sajmovi imaju dugu tradiciju - prvi božićni sajam održan je 1722. na trgu Freyung. Od tada su se selili na različite lokacije pre nego što su postali tradicionalni događaj na 14 lokacija širom grada.

Na Grabenu je postavljena već prepoznatljiva raskošna praznična rasveta, dok je jelku ispred gradske Vjećnice ove godine austrijskoj prestolnici poklonila pokrajina Južni Tirol. Osvetljena je u prvoj polovini novembra predstavljajući jedan od najpoznatijih božićnih sajmova u Evropi, Christkindlmarkt.

Organizatori ovog božićnog sajma nastavili su prošlogodišnji koncept, koji podrazumeva porodično orijentisan i ekološki održiviji sajam. To podrazumeva da će 75 posto hrane i pića koje nude gastronomski štandovi biti regionalni i sezonski proizvodi u skladu sa kriterijumima za bio sertifikaciju.

Na 100 štandova na trgu ispred Većnice posetioci mogu pronaći proizvode uglavnom od malih i srednjih austrijskih preduzeća. Izbor obuhvata mirisne sveće i ručno izrađene sapune, nakit, ukrase za jelku, keramiku i srca od medenjaka. Štandovi oko jelke ove godine su postavljeni prozračnije, kako bi posetioci imali više prostora, a njihovo raspoređivanje podseća na uske uličice.

Severni deo trga ponovno je pretvoren u svet bajki: drveće je ukrašeno svetlećim srcima, postavljen je tradicionalni dečji kutak gde najmlađi mogu da izrađuju poklone i igraju se. Na južnom delu trga otvoreno je klizalište od 3.000 kvadratnih metara sve do 7. januara 2024., za razliku od štandova koji se zatvaraju odmah nakon Božića.

Pored Christkindlmarkta, za ljubitelje aristokratskog stila ističe se božićni sajam ispred dvorca Schönbrunn, koji se održava po trideseti put, ili impresivno božićno selo kod Belvedera sa baroknom kulisom i visokokvalitetnim ručno izrađenim proizvodima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: