Jedna od najbržih lepotica Balkana i dalje je inspiracija za umetnost i sportiste

Izvor: pun kufer

Ponedeljak, 26.09.2022.

09:41

Jedna od najbržih lepotica Balkana i dalje je inspiracija za umetnost i sportiste
Foto: Vladimir Mijailovic/shutterstock

Rađa se na crnogorskom Šćepan Polju gde se spajaju reke Piva i Tara, te dalje plovi prema severu tj. gradovima Foči i Višegradu. Svojim tokom kasnije čini prirodnu granicu između BiH i Srbije sve dok se kod Sremske Rače u Vojvodini ne ulije u Savu. Istorijski je takođe bila granica između Zapadnog i Istočnog Rimskog Carstva, a duž njenog toka su u Prvom svetskom ratu vođene i velike ratne operacije Austro-Ugarskog Carstva i Kraljevine Srbije.

Njene brojne ade koje nastaju vrludavim tokovima, ali i pozicija i istorijska uloga uvrstili su je i u narodne poslovice – sigurni smo da već znate o kojoj reci, a i poslovici se radi. Kada neko pokušava da reši pitanje ili problem koji je zapravo besmisleno i nemoguće rešiti kaže "ispravljati krive Drine".

Na Drini ćuprija

Foto: BGStock72/shutterstock
Nobelovac Ivo Andrić koji je deo detinjstva proveo u Višegradu, odao je počast Drini u naslovu svog istorijskog romana Na Drini ćuprija. Ono se smatra jednim od njegovih najvećih dela, a obiluje narodnim pesmama, legendama i običajima.

Ćuprija koja se spominje zapravo je Stari most u Višegradu, poznat i kao Most Mehmed-paše Sokolovića. Izgrađen je u 16. veku, a danas je nacionalni spomenik BiH pod zaštitom UNESCO-a. Njegova istorija inspirirala je nastanak romana u kom su opisani običaji i kultura ovog podneblja, poznatog i kao Podrinje, pri čemu je most samo motiv oko kojeg je Andrić ispričao priču.

Reka s mnoštvom popratnih zanimljivosti

Foto: BGStock72/shutterstock
Na Drini, u narodu poznatoj i kao Zelenka, nalazi se još nekoliko predivnih mostova. Takođe, popularna je među ljubiteljima raftinga, kajakarenja i splavarenja, a od ranih 2000-ih na Drini se održava poznata Drinska regata, letna manifestacija koja okupi više od hiljadu plovila i gotovo 10 hiljada učesnika i pratilaca na vodi (i kraj nje).

Drina je već poznata po svojim brzacima i zahvaljujući svom žustrom temperamentu spada među najbrže reke Balkana. Prolazi kraj Nacionalnog parka Tara, a na njoj se nalaze i jezero Perućac te Zvorničko jezero. Posebno je deo na kom se reka Vrelo uliva u Drinu.

Na mestu gde se u nju uliva reka Lim nalazi se tunel Brodar. Možda ne zvuči poznato na prvu, ali zapravo su mnogi već imali neki susret s njim. Barem ako su gledali film "Lepa sela lepo gore". Naime, upravo ovaj tunel, tj. priča o vojnicima zatočenim u njemu, inspirisali su nastanak legendarnog filma.

Zbog svoje lepote, bistre i zeleno-plave vode, popularna je među posetiocima sa svih strana. Pa, čak i ako ne planirate da ulazite u njene hladnije vode, možete uživati u brojnim uređenima šetnjicama, plažama i terenima za razne sportove, od odbojke do fudbala.
Foto: Nenad Nedomacki/shutterstock
A odnedavno je svet zaludeo i jedan simpatičan, i prilično neobičan, prizor na reci Drini. Kućica "ni na nebu ni na zemlji", smeštena na samoj steni koja viri iz vode. Legenda kaže kako je ta stena nastala nakon što je Marko Kraljević na putu prema Bosni bacio veliku stenu u more da bi njegov konj lakše prešao reku. Simpatična kućica "rodila" se 1960-ih i do danas je renovirana nekoliko puta.

Premda je već u godinama, tek su je nedavno otkrili svetski mediji koji su odmah poslali svoje fotografe da ulove ovo slatko čudo: na Drini kućica…

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: