Argentinci imaju poseban dan za bacanje kancelarijskog materijala kroz prozor, prava atrakcija

Kao i obično, reakcije su strastvene. Deo Argentinaca uživa u ovoj tradiciji i sami učestvuju u njoj, ali ćete naći i one kojima je ova tradicija odbojna i smatraju je pravljenjem nereda u gradu.

Izvor: B92

Utorak, 20.09.2022.

18:16

Argentinci imaju poseban dan za bacanje kancelarijskog materijala kroz prozor, prava atrakcija
Foto:Shutterstock/Sander Crombach

Ako se u novogodišnjoj noći nađete na ulicama Buenos Ajresa, pripremite se za sledeći prizor: ulice zatrpane zgužvanim i isečenim papirima koje Argentinci bacaju kroz prozor.

I ne, ne radi se o vandalizmu, zagađenju životne sredine, nemaru, pa čak ni o konfetama, što bi se moglo pomisliti... Štaviše, kada saznate razlog, verovatno ćete poželeti da im se pridružite ili uvedete ovaj običaj i u svojoj zemlji.

Naime, radnici koji rade u raznim kancelarijama uoči Nove godine izbacuju kroz prozor lošu energiju i stare stvari – pa sa njima lete razni podsetnici, dopisnici, dokumenti... Sve što više nije potrebno i što zauzima prostor.

Pretpostavljamo da radnici gradske čistoće onda narednih dana imaju pune ruke posla.

Ovo simbolizuje želju da se u novu godinu uđe sa čistim stolom – odnosno s čistim umom – i spremno za nove izazove. Samo nemojte danas da bacate svoje fascikle (pa čak ni laptop) kroz prozor na poslu, sačekajte do Nove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: