Niški hedonizam počinje sukanom pitom i rakijom; nakon burne noći "lek" je burek FOTO

Niška gastronomska ponuda predstavlja neobičan spoj srpskih tradicionalnih jela i brojnih uticaja, uglavnom nasleđenih sa Istoka.

Izvor: B92, Turistièka organizacija Niša

Četvrtak, 16.09.2021.

12:15

Niški hedonizam počinje sukanom pitom i rakijom; nakon burne noći
Foto: Turistièka organizacija Niša

Vrhunski gurmanluci koje možete probati u gotovo svakoj niškoj kafani, pripremaju se od svežih namirnica iz neposrednog okruženja i zbog toga ćete njihov ukus pamtiti godinama.

Za odlazak u kafanu treba izdvoijti malo više vremena –što zbog meraklijskog uživanja, što zbog niza jela koja će se smenjivati pred vama za stolom.

Opustite vaša čula i kaiševe, jer gastronomska tura kreće sa hladnim predjelom i ukusnim specijalitetima poput - sukane pite, urnebes salate, belmuža, pihtija ili moravske salate.

"Nemoj da džmiješ" – Niš, grad koji je oduševio i Stevana Sremca
Foto: Turistièka organizacija Niša
Uz ovako bogato meze obično ide neka od voćnih rakija - dunjevača, šljivovica, kajsijevača ili jabukovača. Čak i ako niste ljubitelj rakije, ubedljivi domaćini će vas sigurno naterati da je barem probate.

Ono što sledi i što svakako ne treba propustiti su autentični specijaliteti koji se pripremaju u zemljanim posudama - teleći repovi, teleća glava, jagnjeće sarmice, sarmice u vinovom listu ili pasulj na tavče.

Merak nema cenu; "Ovde vam se ljudi raduju"
Foto: Turistièka organizacija Niša
I kao glavno jelo, neizostavni - niški roštilj.

Savršenstvo pripreme roštilja prenosi se u niškim kafanama s generacije na generaciju. Svaka kafana ljubomorno čuva svoj „tajni recept“ za pripremu sočnih i ukusnih ćevapa, gurmanski pljeskavica, vešalica ili ražnjića.

Bez veće razlike, bilo da se radi o elitnim restoranima, kafanama ili kioscima brze hrane, u Nišu ćete jesti vrhunski roštilj. Jedan od specijaliteta koji Nišlije preporučuju kao „lek“ nakon burne noći u kafani je burek. Smatra se da je prvi burek u okrugloj tepsiji, kakav se danas pravi u pekarama širom Srbije, prvi put napravljen u Nišu.

Ovaj istočnjački recept doneo je u Niš daleke 1498. godine carigradski pekar Mehmed Oglu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: