Izvor: telegraf.rs

Stara planina svake zime, u najhladnijem delu ovog godišnjeg doba, postane prava scenografija iz bajke.

Zbog veoma niskih temperatura gotovo svi staroplaninski vodopadi se zalede i stvore prizore na koje niko ne ostaje ravnodušan.

Upravo je to period u kome se bajka na Staroj planini dešava, a to znaju iskusni pirotski planinari iz Planinarskog kluba "Vidlič", koji svake godine obilaze zaleđene vodopade na Staroj planini.

Kako je za Telegraf.rs rekao Ivan Mladenović, licencirani planinarski vodič, prizori koje ovih dana planina pruža posetiocima su nestvarni, ali je neophodan povećan oprez i obavezno je prisustvo vodiča kako se ne bi dešavale neželjene situacije, jer Stara planina, iako prelepa u svakom godišnjem dobu, posebno u ovom periodu, ume da bude izuzetno surova.

"Reč je o vodopadima u ataru sela Dojkinci, na području prašume Arbinja, pre svega Tupavici, koja je posebno graciozna kada je pod ledom, ali je tu i Bislavski vodopad, zatim vodopad Skok u selu Senokos i mnogi drugi. Do Tupavice konkretno treba par sati najviše u jednom pravcu laganog hoda, računajući i usputno fotografisanje i uživanje u prirodi, ali treba biti oprezan jer ledena bajka lako može da se pretvori u neželjenu situaciju, imajući u vidu surove uslove", kaže Mladenović.

Osim vodopada oko sela Dojkinci, mnogo zaleđenih vodopada je i podno Midžora, u ataru sela Topli Do i drugim krajevima Stare planine.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.