Izvor: B92, KJ

Vrnjačka banja je prostor koji vam može ponuditi mnoštvo turističkih atrakcija i pogodnosti, zbog čega već dugi niz godina nosi titulu omiljene destinacije kako domaćih, tako i stranih turista.

Banjsko jezgro sagradili su ugledni ljudi Kruševca, Kraljeva i Trstenika. Oni su se udružili i osnovali Osnovatelno fundatorsko društvo kiselo vruće vode u Vrnjcima 1868. godine. Otkupili su zemljište na kom su se nalazili izvori lekovite vode, koje je do tada bilo u rukama seoskih gazda i sagradili prve objekte.

Samo ime Vrnjačka banja je dobila po selu na čijem ataru se nalazila. Samo godinu dana posle ulaganja Društva kiselo-vruće vode, banjsko jezgro je postalo veoma popularno.

Vrnjačka banja ima veoma dugu tradiciju kao lečilište. Na vrnjačkom toplom mineralnom izvoru u vremenu od 2 do 4 veka Rimljani su izgradili svoje lečilište AQUAE ORCINAE. O tome nam svedoče arheološki nalazi u užem jezgru rimske banje, odnosno bazen za kupanje, rimski izvor tople mineralne vode (Fons Romanus) i mnoštvo kovanog novca koji je iz kultnih motiva ostavljen u lekoviti izvor.

Prvi banjski lekar u modernoj istoriji bio je Josif Pančić. Po njegovim savetima vodom iz vrnjaca lečio se i Pavle Mutavdžić, zahvaljujući kojem je otpočeo razvoj i gradnja prvih banjskih objekata.

Sedam izvora mineralne vode nalazi se na području banje: Topla voda, Snežnik, Slatina, Jezero, Beli izvor, Borjak i Vrnjačko vrelo. Među njima nalaze se izvori i tople i hladne vode. Za lečenje se koriste Topla voda, Snežnik, Slatina i Jezero. Dve vode se i flaširaju kao stone mineralne vode.

Osim po zdravstvenom turizmu, Vrnjačka banja je čuvena i po drugim zanimljivostima. Kako je naseljena od vremena praistorije, brojni spomenici kulture i ranijih civilizacija krase ovu kraljicu banja.

Pored zamka Belimarković, Muzeja banjskog turizma i mnogih drugih atrakcija, banju krase i parkovi neverovatne lepote, koji se prostiru na čak 70 hektara. Najzanimljiviji je svakako Japanski vrt, u kome možete pronaći različite vrste biljaka ali i zanimljivog sadržaja za decu.

Tokom leta u Vrnjačkoj banji možete uživati u kvalitetnim manifestacijama i festivalima kulture, muzike i dobre zabave. Najpoznatiji su: "Lovefest", "Karneval", "Festival filmskog scenarija", "Dani Danila Bate Stojkovića" i mnogi drugi.

Jedan od pečata Vrnjačke banje svakako su mostovi, od kojih su najpoznatiji Most ljubavi, Filmski most, Matematički most i most Daljinar.

Pristupačna destinacija za sve

Jedna devojka sela je sa prijateljima da popije piće u centru Vrnjačke banje i bila je potpuno zatečena iznosom računa te je poželela da to podeli sa svojom Tviter (X) zajednicom, jer joj se zasigurno nije skoro desilo da plati tako mali račun u nekom izlasku sa prijateljima.

"Pa, 140 za dva čaja i kafu – užas. Ostavila 200, nek ide život", napisala je ova tviterašica uz podeljenu fotografiju ovog banjskog lokala, što je bio odličan šlagvort brojnim pratiocima za duhovite komentare.

"Više zaradi banka na proviziju ukoliko se plati platnom karticom", "Dođi kod mene u Crnu Goru, to ti je 5 evra", "Jeftinije nego kod kuće", "Neka se vidi raskoš", "Ja iz Budve gde su dve rakije ispale 9e završim u kafani u Lajkovcu i za 10 evra popijem 10 rakija", samo su neki od komentara ispod njenog posta.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.