Izvor: B92, KJ

Sokobanja je smeštena u kotlini reke Moravice u centralnom delu istočne Srbije na nadmorskoj visini od 400 metara. Omeđena brojnim planinama, pogodna je za klimatski oporavak.

Ukoliko ste razmišljali da uradite nešto korisno za svoje telo i dušu, uz blagotvorno dejstvo termomineralnih voda i vazduha koji je prepun kiseonikom i jona, ova čuvena banja se mora naći na vrhu vaše liste za odmor.

"Dođeš star, odeš mlad."

Stihove koji na najbolji mogući način opisuju ovu neverovatnu destinaciju napisao je čuveni Branislav Nušić, koji je često boravio u Sokobanji još davne 1802. godine.

Istorija i nasleđe Sokobanje

Najstariji tragovi ljudskih staništa na prostoru Sokobanje datiraju još iz doba neolita (ostaci grnčarije iz Ozrenske pećine). Iz doba cara Justinijana potiču stari gradovi-utvrđenja, koji su bili u sastavu srpske srednjovekovne države (Sokograd, Vrmdžanski grad i Bovan) sve do 1413. godine, kada su razoreni.

Sokobanja se kao vojno utvrđenje i naselje prvi put pominje u biografiji despota Stefana Lazarevića koju je pisao Konstantin Filozof. Turski putopisac Evlija Čelebija opisujući tursko kupatilo, još 1663. godine, prvi pominje lekovita svojstva sokobanjskih voda. Ovo kupatilo je po oslobođenju od Turaka 1834. g. obnovio i dogradio knez Miloš Obrenović. Knez je takođe poslao uzorke banjske vode na analizu u Beč i postavio prvog banjskog lekara Leopolda Erliha.

Do Drugog svetskog rata, Sokobanja postaje stecište poznatih naučnika, pisaca, umetnika i boema: Ivo Andrić, Branislav Nušić, Isidora Sekulić, Stevan Sremac, Jovan Cvijić, Meša Selimović….

Lekovita svojstva Sokobanje

Sokobanja je poznata po lekovitosti svojih termomineralnih izvora, čije se dejstvo upoređuje sa vodama poznate austrijske banje Bad Gaštajn i Pfeferskim toplicama u Švajcarskoj. Od davnina su ljudi na ovim prostorima, i siromašni i bogati, i vladari i potčinjeni, tražili lek svojim tegobama i bolestima kupanjem u čudotvornoj sokobanjskoj vodi.

Postoji šest termomineralnih izvora u Sokobanji čija voda pomaže u otklanjanju velikog broja različitih zdravstvenih tegoba.

U centralnom banjskom kupatilu "Amam" postoje dva izvora: "Sv. Arhanđel" temperature 43°C i "Preobraženje" sa temperaturom između 43,8 i 53°C.

Indikacije: degenerativni reumatizam (artroza, spondiloza), ekstraartikularni reumatizam (fibroziti, mioziti), hronični inflamatorni reumatizam i posttraumatska stanja i stanja posle povreda. dividerdividerdividerzena-desno.

U kupatilu "Banjica" postoje dva izvora: "Banjica I" sa temperaturom 27,8°C i "Banjica II" temperature 28,9°C.

Indikacije: neuralgije, radiokuliti, neuroze, psihoneuroze i stanja posle povrede perifernih nerava.

Izvor "Pijaca" je slaba zemno-alkalna homeoterma sa malim procentom sumpor-vodonika temperature 36–38°C.

Izvor "Zdravljak" je zemno-alkalni hladni mineralni izvor temperature 14,5°C.

U banji Jošanici postoji pet lekovitih termomineralnih izvora temperature između 18 i 22°C. Lečenje u banji Jošanici se upotpunjuje lekovitim blatom (peloidom).

Kako doći do Sokobanje?

Ukoliko se uputite ka Sokobanji iz pravca Beograda, možete se isključiti sa auto-puta na naplatnoj rampi kod Aleksinca, proći kroz Aleksinac i zatim nastaviti vožnju regionalnim putem Aleksinac–Sokobanja–Knjaževac. Pravo, bez skretanja sa puta nakon 30 km stižete u Sokobanju. Na pola puta iz pravca Aleksinca počinje Bovansko jezero i bajkoviti predeo satkan od guste šume.

Ukoliko u Sokobanju dolazite iz pravca Zaječara, onda ćete ići regionalnim putem R 120 Boljevac–Sokobanja–Aleksinac.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.