Izvor: RINA

Snažna mećava pogodila je zapadni deo Srbije, ali uprkos prejakim udarima simbol Srbije je opstao. Meštani sela Kamena Gora su sa strepnjom iščekivali svako novo jutro nadajući se da već načeto sveto drvo neće pokleknuti pod nanosima, ali do toga na svu sreću nije došlo. Čudo prirode staro skoro pola milenijuma i dalje prkosno stoji na preko 1.000 metara nadmorske visine.

"Pre dve godine usled velikih količina teškog jugovog snega polomljena je jedna od najvećih grana na ovom svetom drvetu. Hvala Bogu pa je sada stoički izdržalo. Vejavica je snažna, duva jak severni vetar i putevi su jedva prohodni. Nemeti sa strana su preko metar ipo, ali sveti bor stoji u svoj svojoj lepoti. Samo je važno da ne dođe do velikih gomilanja teškog jugovog snega na njegovim granama kao što se to desilo ranije" rekao je Dragoljub Simović iz sela Kamena Gora koji živi nedaleko od čudesnog bora.

Nije ni čudo što je ovaj bor simbol Srbije, kada sa ovog mesta puca pogled na najviše planinske vrhove. Sa mesta odakle je samonikao bor, pogled se doseže na prave planinske vrhove, sa ove lokacije mogu se videti Zlatibor, Tara, Zlatar pa čak i Durmitor, gotovo nigde u Srbiji se ne možete sa jednog mesta za 360 stepeni videti više planinskih lepotica. Ljubitelji fotografije i umetnosti neretko sa ovog mesta šalju najlepše slike Zapadne Srbije, a sveti bor na Kamenoj Gori obišla je čak i čuvena glumica Monika Beluči.

Foto: RINA

"Ovo mesto je jedno od najlepših u Srbiji i zato ga turisti posećuju i leti i zimi. Ima fantastične vidikovce i pristupačne staze, izvore čiste vode, a sveti bor je tek posebna priča. Već imamo najaveljenu grupu o 13 ljudi iz Zrenjanina koji će ovde doći da provedu vikend. Bili su i prošle godine i izuzetno im se svidelo, pa su poželeli da se vrate. Ovaj kraj ima veliki turistički potencijal i potrebno je samo malo ulaganja u infratsrukturu kako bi zablistalo u punom sjaju", dodaje Dragoljub koji je jedan od retkih koji nije napustio ovo mesto i na Kamenoj Gori se bavi eko-turizmom.

Za ovaj sveti bor još uvek se pripričavaju brojna verovanja i legende, a mnogi na ovo mesto dolaze i mole se Bogu nadajući se da će uslišiti njihove molitve. Sa drveta se ne sme ništa skidati i uzimati, a najstrožije zabranjeno lomiti i seći grane.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.