Ponedeljak, 11.04.2011.

18:53

Ruralni turizam u Srbiji

Statistika pokazuje da je popunjenost smeštajnih kapaciteta u ruralnom turizmu tek oko 5 %, što ukazuje da, pre svega, postoji potreba za boljim marketingom.

Izvor: Tanjug

Default images

Seoska domaćinstva u Srbiji koja se bave turizmom veće šanse za uspeh imaju ukoliko se udruže i brendiraju svoje selo koje će ponuditi na tržištu, smatra državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Goran Petković.

On je rekao da je za domaćinstva koja se bave ruralnim turizmom najbolji način komunikacije sa potencijalnim gostima, a i najjeftiniji - putem interneta. On je naveo da se, u saradnji sa domaćinima, radi na osavremenjavanju sajta selo.rs, koji sada generiše već 30 % prometa u centralnoj Srbiji i Šumadiji.

Ipak, ne treba zanemariti znaccaj prenošenja vesti „sa gosta na gosta". Najznačajniji broj gostiju dolazi preko preporuke, kazao je Petković i naveo da su domaćini veoma gostoljubivi, ali im nedostaju bazične veštine prezentacije, komunikacije - na stranom jeziku i putem interneta, kao i tehničke - o procesu pripreme, čuvanja i služenja hrane.

Petković je, kao primer dobre prakse, izdvojio domaćinstvo u selu Mionica - „Gostoljublje", navodeći da ono ima uspešan nastup jer ga vodi dvoje obrazovanih ljudi, koji umeju da postave i ažuriraju sajt, što ih drži u špicu ponude.

Domaćini koji se bave seoskim turizmom trebalo bi da poznaju jezik, s obzirom na to da su im gosti neretko strani turisti i predstavnici diplomatskog kora, rekao je on. Kada je reč o ponudi hrane, Petković je ukazao na nedostatak koji može lako da se sanira - po pravilu - preobilne, porcije. „Naši domachini imaju tradicionalnu srpsku gostoljubivost koja rezultira bacanjem velike količine hrane nepotrebno iznete na sto", kazao je on, istakavši da je kuhinju potrebno profesionalizovati.

Govoreći o ponudi hrane, Petković je rekao da je ona ponekad jednolična, što se može popraviti uz malo maštovitosti i uz prisećanje na neka stara jela i načine pripreme, koji su ili zaboravljeni ili zbog nedostatka vremena zapostavljeni. Ponekad se, prema njegovim rečima, iz gostoljubivosti insistira na određenim jelima, iako, zapravo, savremeno ugostiteljstvo zahteva da se ponuda prilagodi potrebama i željama gosta.

„Tradicionalne aktivnosti ljudi sa sela su delimično zanimljive posetiocima, ali danas standardi nalažu da se pored tih smisle i druge aktivnosti, kako bi se ponuda opemenila, a koje će tokom čitavog dana držati njegovu pažnju", ukazao je Petković.

Hoće li gosti biti zadovoljni odmorom u seoskom domaćinstvu zavisi i od smeštaja, pa se, kazao je Petković, postavlja pitanje balansa - kako ispuniti očekivane standarde konfora, a sačuvati autentičnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina "da", Srbija "ne"

Ukrajina i Moldavija, po ubrzanoj proceduri i preskačući uobičajeni vozni red, danas počinju pristupne pregovore sa Evropskom unijom.

8:05

25.6.2024.

10 h

Svet

Orban "uvalio kosku" Beogradu?

Mađarski premijer Viktor Orban pohvalio je planove nemačke vlade koja ispituje mogućnost da se procedure za odobravanje azila obavljaju u zemljama koje nisu članice Evropske unije.

9:48

24.6.2024.

1 d

Podeli: