Izvor: TU Magazin

"Conde Nast Traveler" je napravio listu gradova koji nisu na turističkim mapama evropskih putnika, i potrudio se da svojim čitaocima predstavi te destinacije.

Od gradova iz našeg regiona, na listi su Kopar, Opatija i Mostar, tri grada sa tri različite energije, sa neverovatnim lepotama, mesta koja svakog putnika dočekuju kao najrođenijeg.

Kopar

Kopar je šarmantni biser smešten u Istri, grad koji spaja venecijansku istoriju, zadivljujuće obale i ukusnu kuhinju. Stari grad ima ulice u obliku lavirinta u kojim možete videti bogatu istoriju ovog nekada uspešnog lučkog grada, kao i crkve i šarmantne trgove.

Grad je i danas važna luka u regionu, jer je blizu Trsta i označava ulaznu tačku u srednju i istočnu Evropu. Kopar je savršena baza za istraživanje obale i njegovih vinograda, maslinjaka i srednjovekovnih sela na brežuljcima.

Opatija

Iako se danas često zanemaruje u korist gradova poput Dubrovnika ili Splita, upravo je Opatija na severu kolevka turizma u Hrvatskoj, poznata i kao „Beč na moru“ zbog svoje arhitekture bel epoh. Opatijska rivijera, pojas smešten između šumovitih obronaka planina i stenovite obale Kvarnerskog zaliva, nekada je bio najposećenije letovalište stare elite.

Kvarnerski zaliv je utočište zdravlja i velnesa zbog jedinstvene mikroklime koja nudi idealne uslove za terapeutska i regenerativna putovanja, pa Opatija turiste privlači i atraktivnim tretmanima u savremenim spa-centrima. Kao što je opatijsko područje spoj mora i planina, takav je i vizuelni doživljaj različitih stilova. Susret raskošne srednjoevropske elegancije, mediteranskog šarma i srednjovekovne arhitekture čine Opatiju idealnom romantičnom destinacijom.

Mostar

Novinari su u svojoj reportaži naveli da je Mostar grad opuštene energije s mešavinom austrougarske i osmanske arhitekture. U gradu se nalaze brojni restorani koji nude izuzetno ukusnu tradicionalnu kuhinju. Tu je i predivno staro gradsko jezgro i čuveni most, po kom je i grad dobio ime. Opuštena energija grada posebno je interesantna u večernjim satima, kada se uz čašicu rakije slušaju umirujući zvuci reke.

Lista sadrži 24 destinacije u kojim se kriju prirodne lepote i atrakcije koje su podjednako interesantne kao i kod ostalih daleko poznatijih gradova, kao što su na primer Rim ili Pariz. Među gradovima koje magazin izdvaja nalaze se i Solun, Viljnjus, Tirana i ostali.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.