Izvor: B92, dubrovackidnevnik.net.hr

Cenkanje i popusti da, rasprodaja ne, trenutna je filozofija većine mediteranskih domaćina koji se nadaju da će uprkos pandemiji uspeti da iščupaju nešto od ovogodišnje turističke sezone.

Svi na Mediteranu, koji inače ugosti 350 miliona turista, svesni su da cene iz 2019. s desetkovanom tražnjom nemaju šanse, no, zasad se opiru linearnim sniženjima znajući da bespoštedni cenovni rat nosi velike žrtve. Mnogi hoteli čak radije biraju da ostanu zatvoreni.

Sicilija pokušava da privuče pažnju ponudom da na svake tri noći ide po jedno besplatno noćenje. U Španiji, u koju će stranci moći da idu tek od 1. jula, najavljuju aranžmane za dvoje po ceni jednog, dok neki hoteli, u raznim zemljama, pokušavaju da prodaju budući boravak uz osetne popuste, a dolazak važi sve do kraja 2022.

Turska, poznata po agresivno niskim cenama, suočena je s čak milion i po praznih hotelskih kreveta. Zemlja koja je 2020. računala na 58 miliona turista još ne otkriva sve karte. Ali i ne čeka skrštenih ruku. Turci su još u maju pokrenuli tzv. telefonsku diplomatiju prema 70 zemalja. Ili smatraju da će zdravstvena situacija biti ključna ili kartu niskih cena ostavljaju za kasnije, ali vreme koriste da svim kanalima prošire sve relevantne informacije.

Foto: Gettyimages, Byron Smith/ Stringer

Na španskoj i italijanskoj obali, ako izuzmemo Kanarska ostrva i Siciliju, koji se dobro kotiraju, strani gosti su manje-više misaona imenica. Obe zemlje snažno zavise od domaćih turista i razmišljaju kako da ih pokrenu. U Italiji razmišljaju o podsticajima za putovanja u zemlji od 150 evra po osobi.

Čak i susedna Slovenija građanima deli vaučere od 200 evra za odmor u zemlji, što je loša vest za sve koji očekuju slovenačke goste, pa i za Hrvatsku, koja ih godišnje ugosti više od 1,5 miliona.

Grčka ne istrčava sa bagatelnim cenama. Na primer Turistička organizacija Nemačke nudi sedam dana na Kritu u hotelima s četiri i pet zvezdica u letnjem špicu sezone za 1100 do 1300 evra.

Povlastica je u tome što bi isti aranžman toliko koštao već u junu. Hoće li se i koliko situacija promeniti do jula, kada se očekuje da putovanja živnu, najviše i dalje zavisi od virusa, i Nemcima, u koje gleda celi Mediteran. Najveći evropski putnici diktiraju trendove, a dobra vest je da su po brojnosti već izbili na prvo mesto, piše Večernji list.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.